Otvoreno pismo generalu Živku Budimiru povodom događaja na utakmici Željezničar-Zrinjski

Živko Budimir, Politika, Živko Budimir, Valentin Inzko, Živko Budimir, Živko Budimir, Živko Budimir, HŠK Zrinjski, Ultras, Ultrasi, Živko Budimir, Hrvati u BIH, Posavina, Živko Budimir, platformaši, dijaspora, Živko Budimir, Zukan Helez, Živko Budimir, parlament, ostavka, Živko Budimir, legimitet, BIH, ustavni sud, Živko Budimir, smjena, Živko Budimir, govor, Marinko Čavara, Živko Budimir, Živko Budimir, Marinko Čavara, SDA BIH, Živko Budimir, SBB BIH, Živko Budimir, poštenje, Živko Budimir, suđenje, Živko Budimir, Ante Krajina, Zukan Helez, Živko Budimir, Željko Komšić političar, BIH, izbori, Živko Budimir, BIH, Treći entitet

Povodom premlaćivanja golorukih navijača HŠK Zrinjski oglasio se i general Živko Budimir koji obavlja dužnost predsjednika FBiH, i evo što kaže u svom priopćenju za javnost.

"Ovotjedni incident policije i navijača na utakmici nogometnih klubova "Željezničar" i "Zrinjski" u Sarajevu primjer je "kako ne bi trebalo djelovati i kako se ne bi trebalo međusobno ophoditi, bez obzira kojoj grupi pripadali i bez obzira koji posao radili", priopćeno je iz Budimirovog kabineta."Snimci sa spomenute utakmice pokazuju pretjeranu upotrebu represivnih mjera policijskih službenika te želim da vjerujem da njihovo djelovanje nije naišlo na podršku nadređenih", istakao je on. Predsjednik FBiH ističe potrebu da, konačno, svi zajedno rade na stabilizaciji stanja u BiH."Samo međusobnim poštovanjem i tolerancijom se možemo izboriti za kvalitetniji život i za bolju budućnost naše djece i BiH", istakao je Budimir".

Poštovani gospodine generale, namjerno Vas neću nazvati predsjednik jer Vi za mene osobno to niste, sjećam se proteklih godina kada ste zajedno sa nama slavilli pobjede Hrvatskih nogometaša i rukometaša na mostarskim ulicama. Svi mi navijači Zrinsjkog ponosili smo se Vama jer ste uvijek bili na čelu kolone slavljenika sa velikim barjakom Herceg Bosne. Tu istu zastavu su u nedjelju zabranili u gradu gdje Vi stolujete, a nepoželjnom su je proglasili Vaši naredbodavci i koalicioni partneri. Iskreno, nisam od Vas ni očekivao oštru reakciju, koja bi morala biti uperena protiv Vaših novopečenih prijatelja, ali bolje bi bilo da se niste nikako oglašavali. Vaše propćenje dodatno Vas udaljava od ljudi i naroda čiji ste ne tako davno i Vi pripadnik bili. Možda Vas pamćenje slabije služi pa bih Vas molio da se raspitate kako je jedan od bivših dužnosnika vlade išao na Široki Brijeg i tamo branio interese naroda koga predstavlja. Otvoreno Vas pitam zašto niste javno stali u obranu navijača Zrinsjkog, i zašto ne tražite odgovornost MUP-a KS zbog premlaćivanja navijača Zrinjskog? Zar ste zaboravili zajednička slavlja sa tim istim navijačima, i zar su vam interesi koalicionih partnera važniji od zastave koju ste nekada sa ponosom nosili ulicama našeg grada? Oni koje danas predstavljate u tim vremenima ponosa i slave bili su na drugom kraju grada sa nekim drugim zastavama željni naše krvi upravo kao i sarajevski policajci.

Danas živite u nekom drugom gradu u kome se pale i brane hrvatske zastave i u kojem se navijači premlaćuju zbog istih. Gospodine generale mogli ste bar u ime starih vremena osuditi batinaše i njihove šefove. Mogli ste puno toga, ali Vi umjesto toga pozivate na suživot i mir upravo kao što je to isto radio jedan političar dok su istovremeno gorila hrvatska sela. Danas na sreću ne gore sela, ali je ogorčenje kod Hrvata gotovo isto kao prije dvadesetak godina, i samo pukom srećom nedeljni sportski događaj je prošao bez ljudskih žrtava. Eto toliko , halal ti bilo generale i pozdrav od navijača Zrinjskog koji se ne stidi ni svoga imena , ni svoje zastave.

Danas učim sina hodati
prvi korak je najvažniji
pobjede su porazi
kad se obraz pogazi

Pivo po pivo sjećanja
jedan za sve, svi za jednoga
bili smo bolji ratnih godina
ajmo društvo kući, ženama
Dani ponosa i slave
sada blješte, sada sjaje za nas
dani ponosa i slave
sada blješte, sada sjaje...

hercegovina.info