Otvoreno pismo bošnjačkom članu Predsjedništva BiH, gdinu Bakiru Izetbegoviću

Bakir Izetbegović, Zločin, Bakir Izetbegović, BIH, Bakir Izetbegović, BIH, vlast, Bakir Izetbegović, savjetnica, sanja đaković, dnevni avaz, Bakir Izetbegović, Bakir Izetbegović, Milorad Dodik, Slaven Raguž, Udruge proizašle iz Domovinsko rata 1990, Bakir Izetbegović, obećanja, obećanje, Bakir Izetbegović

„Nisam zabrinut za budućnost zemlje u smislu njezinog opstanka, cjelovitosti i suvereniteta itd. Ali brine me kulminacija tereta, objektivnih i subjektivnih slabosti, koja onemogućava brz oporavak gospodarstva, intenzivno zapošljavanje omladine, smanjenje tenzija u društvu. Ti tereti su nepostojanje konsenzusa u državi po bitnim reformskim i integracijskim pitanjima, komplicirani Daytonski ustroj koji onemogućava blokade po svakom pitanju, balkanska nespremnost lidera na kompromis..."

Poštovani gospodine Izetbegoviću, kao predstavnik bošnjačkog naroda biste trebali znati kako je zapadna Hercegovina (tj. općine Široki Brijeg, Ljubuški, Grude i Posušje) nacionalno izvorište svekolike slobodarske misli hrvatskog naroda. Hrvati zapadne Hercegovine su nositelji nacionalne svijesti hrvatskog naroda i kroz povijest na tom prostoru nikada nikome nije uspjelo nametnuti bilo kakav oblik prisile kojoj bi se oni bespogovorno povinovali.

Vaša izjava kako niste zabrinuti za budućnost zemlje u smislu njezinog opstanka, cjelovitosti i suvereniteta, samo pokazuje kako nemate mudrost i dubinu razumijevanja odnosa između tri naroda u BiH, kakvu je imao Vaš otac.

Mi, hrvatski branitelji u BiH, znamo kako ministar Zukan Helez nije ministar iz Vaše stranke, no evidentno je kako Vaša stranka podmuklom šutnjom apsolutno podržava njegovo neustavno, nezakonito i izrazito neprijateljsko djelovanje, te kojekakve ultimatume koje postavlja braniteljima zapadne Hercegovine, što izravno prerasta u ozbiljno neprijateljstvo i mržnju između pripadnika hrvatskog i bošnjačkog naroda. Vi dobro znate kako bi se, kada bi hrvatski narod u BiH prihvatio prijeteće ultimatume ministra Zukana Heleza, u Federaciji BiH odmah stvorio aparthejd, u kojem bi predstavnici većinskog bošnjačkog naroda bili u mogućnosti provoditi konstantnu represiju i nasilje prema manjinskom narodu.

Kulminacija tereta objektivnih i subjektivnih slabosti, koja onemogućava brz oporavak gospodarstva, intenzivno zapošljavanje omladine, smanjenje tenzija u društvu nisu posljedica nepostojanja konsenzusa po bitnim reformskim integracijskim pitanjima niti komplicirani Daytonski ustroj koji omogućava blokade po svakom pitanju kako ste naveli u svojoj izjavi, nego su posljedica Vaše potpore SDP-u BiH koji putem izbornog inženjeringa preuzima hrvatske pozicije i resurse, i upravo takva politika onemogućava brz oporavak gospodarstva, intenzivno zapošljavanje omladine po bitnim reformskim integracijskim pitanjima, i jedini je uzrok za povećavanje tenzija između dva naroda.

Svatko, tko poznaje noviju povijest raspada Jugoslavije i početka velikosrpske agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, dobro zna kako je upravo zapadna Hercegovina dala najveći broj dragovoljaca Domovinskog rata te prva mobilizirala svoju dijasporu u cijelom svijetu kako bi financijski i humanitarno potpomogla obranu Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Gospodine Izetbegoviću, Vi ste možda zaboravili, no mi se vrlo dobro sjećamo kako je predsjednik SDP-a BiH, Zlatko Lagumdžija bio kandidat za Predsjedništvo BiH iz reda jugoslavenskog naroda te kako je, prilikom uhićenja Vašeg oca i sestre na aerodromu „Butmir" u Sarajevu 1992. godine, izjavio kako se on tu našao sasvim slučajno i kako nema ništa zajedničko što ga povezuje s Vašim ocem, pa nam nije jasno kako ste vi u SDA dopustili takvoj osobi rušenje digniteta bošnjačkom narodu pretvarajući ga u rušilačku građansku masu koja je ponovno neopredijeljena i koju on oblikuje kao obespravljenu socijalnu kategoriju koja bez svog vjerskog i nacionalnog identiteta neće moći izgraditi samoodrživost u zajednici europskih naroda.

SDP-ov ministar, Zukan Helez, osoba je koja ne poštuje ustav i zakone ove države, koja svojim lažima i obmanama oduzima stečena prava hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, i nažalost ima Vašu bezrezervnu potporu, bez koje to ne bi mogao ni raditi, i to je stvarni uzrok blokade ka reformskim procesima u Bosni i Hercegovini.

Hrvatski narod iz zapadne Hercegovine je duboko svjestan tragične pozicije svog naroda na prostorima koji je u Domovinskom ratu kontrolirala Armija BiH, poput Bugojna Zukana Heleza, Konjica Nermina Nikšića ili Sarajeva Zlatka Lagumdžije, i samo stoga ne želi dizati ozbiljne tenzije između dva naroda jer bi to bio povod za novi egzodus preostalog hrvatskog naroda s područja koja kontrolira bošnjačka većina.

Ultimatumi Zukana Heleza hrvatskim braniteljima u zapadnoj Hercegovini su povijesna sramota i mrlja na karakteru bošnjačkog naroda i vrijeme će pokazati kako je u pozadini njegovih političkih postupaka bila sramotna pljačka novčanih sredstava koja po zakonu pripadaju hrvatskim braniteljima i preusmjeravanje tog novca pripadnicima svog naroda.


KOORDINACIJA UDRUGA PROIZIŠLIH
IZ DOMOVINSKOG RATA HZ-HB