Otvorena birališta u BiH, Čović očekuje snažniju potporu RH

Dragan Čović
...Predsjedništva BiH Dragan Čović koji je izrazio očekivanje da će buduća hrvatska vlada snažnije pomoći BiH na njezinu euroatlantskome putu i Hrvatima da ostvare jednakopravnost.

"Od RH kao ključnog partnera na euroatlantskome putu očekujem mnogo kako bi nam olakšali procese približavanja EU-u i NATO-u. Mnogo više može učiniti da mi svoje tržište otvorimo prema Europskoj uniji jer u mjesec dana moramo riješiti pitanje tradicionalne trgovine, a to znači otvoriti BiH tržištu EU-a", rekao je Čović novinarima.
Pojasnio je da BiH očekuju brojne reforme u približavanju EU i NATO-u, među kojima je i prilagođavanje trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om. Također je najavio promjene izbornog zakona kako bi se onemogućilo da drugi brojniji narodi biraju Hrvatima predstavnike u vlasti.

Čović, koji je i predsjednik HDZ-a BiH, izrazio je nezadovoljstvo i malim brojem lokacija na kojima se glasuje na izborima za Hrvatski sabor te je najavio da će u dijaspori sva tri zastupnika pripasti listi HDZ-a i Domoljubne koalicije.

"Neprimjereno je ako imate pravo glasa da samo u četiri mjesta možete to pravo i ostvariti. To treba urediti kakva god bila buduća vlast u RH", rekao je Čović.
Pri tome je pojasnio kako hrvatski državljani putuju i do 150 kilometara u jedno od četiri središta diplomatsko-konzularnih predstavnišatava RH u BiH kako bi mogli glasovati. Po njegovim očekivanjima sva tri zastupnika u dijaspori osvojit će HDZ, ali je praksu fiksnog broja predstavnika ocijenio demotivirajućom.
"Tri fiksna zastupnika u Saboru RH ne motiviraju birače da izlaze na izbore jer je sasvim svejedno hoće li izaći 100.000 ili 1.000 ljudi. Bez obzira na to mi ćemo učiniti da ona tri mjesta iz dijaspore, iako Hrvati iz BiH nisu dijaspora, pripadnu HDZ-u i njegovim partnerima na ovim izborima", dodao je čelnik HDZ-a BiH.

Upitan nije li neprimjereno da kao član BiH Predsjedništva glasuje na izborima za drugu državu, Čović je rekao kako je to omogućeno zakonodavstvom dviju država i da će to pravo koristiti dok bude na snazi.

Na području BiH hrvatski državljani u subotu i nedjelju mogu glasovati na 33 biračka mjesta u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banja Luci kao sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava. Za izbore se u BiH prethodno registriralo više od 21.000 birača. Oni hrvatski državljani koji se nisu prethodno registrirali za glasovanje to mogu učiniti tražeći posebnu potvrdu koja se izdaje na mjestima gdje se glasuje. Izbori u BiH i dijaspori traju dana, birališta su otvorena u 7 sati i zatvaraju se u 19 sati.

HINA