Otvoren Zajednički kontakt centar Nova Sela - Bijača

... Zajednički kontakt centar otvorio je Ilkka Laitinen, izvršni direktor Europske agencije za upravljanje operativnom suradnjom na vanjskim granicama država članice Europske unije  (FRONTEX).

Nakon obilaska zajedničkih prostorija, u kojima od jučer zajedno rade pripadnici hrvatske i bosanskohercegovačke granične policije, izvršni direktor FRONTEX-a, pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave za granicu Zlatko Sokolar i direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić, obratili su se prisutnim predstavnicima medija.

Osnivanje Zajedničkog centra na graničnom prijelazu Nova Sela uređeno je Protokolom, koji je potpisan u ožujku ove godine između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Ravnateljstva policije i Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Granične policije. Zadaće Zajedničkog centra, također su uređene Protokolom, s posebnim naglaskom na analiziranje i razmjenu informacija bitnih za usklađenu i učinkovitu pograničnu suradnju.

Stavljanjem u punu funkciju Zajedničkog kontakt centra, kroz sprječavanje nezakonitih migracija, suzbijanje prekograničnog kriminaliteta, osiguranje javnog reda i slično, podići će se razina sigurnosti u graničnom području obiju država, a što će svakako dodatno unaprijediti kvalitetu provedbe Sporazuma o suradnji u nadzoru državne granice.

Otvaranju Kontakt centra nazočni su bili i zamjenik načelnika PU dubrovačko-neretvanske Tonči Glumac, načelnik Postaje granične policije Metković Zoran Pulić, predstavnici Terenskog ureda Granične policije Jug Čapljina i drugi policijski službenici.

Izvor: portaloko.hr