Otvarat će se novi granični prijelazi, građani FBiH moći će kupovati nekretnine u RH

BIH, Hrvatska
...dogovor je s jučerašnje zajedničke sjednice Vlade RH i Vijeća ministara BiH u Sarajevu, koja je trajala tri sata. To je bila druga sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske, nakon prve zajedničke sjednice održane prije sedam godina u Splitu.

Tri sata razgovora, 50 tema

Na jučerašnjoj sjednici razmotreno je više od 50 točaka dnevnog reda, odnosno tema, u cilju intenziviranja bilateralnih odnosa, a posebno prekogranične suradnje, uključujući prometno povezivanje, zaštitu okoliša, sigurnost i gospodarstvo. Istaknuto je kako je za obje zemlje vrlo bitno da se dodatno unaprijedi trgovinska suradnja. Dvije vlade spremne su nastaviti raditi na rješavanju svih aktualnih projekata. Naglašen je značaj daljnjeg jačanja dobrih odnosa temeljenih na ravnopravnosti i međusobnom uvažavanju. Otvorena pitanja bit će rješavana u duhu prijateljstva, partnerstva i uzajamnog povjerenja, a osnažen je i europski put BiH. Pozdravljeno je potpisivanje pet sporazuma, ugovora, protokola i memoranduma kojima se jača bilateralnu suradnju u oblastima europskih integracija, traženja nestalih, turizma, zaštite tajnih podataka i oblasti mladih. Nakon zajedničke sjednice javnosti su se obratili predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković. Predsjedatelj Vijeća ministara BiH rekao je kako je dogovoreno otvaranje novih graničnih prijelaza te kako nisu izostavljene ni teme koje opterećuju odnose BiH i RH, poput odlaganja nuklearnog otpada. Istaknuo je kako je riješeno pitanje u području imovinskih prava, tj. kupnje nekretnina građana FBiH u Hrvatskoj. - Razgovaralo se i o svim drugim važnim pitanjima iz oblasti ekonomske suradnje, iz oblasti jačeg infrastrukturnog povezivanja, posebno oblasti prometa u rješavanju pitanja koja značajno mogu unaprijediti protok roba, ljudi i kapitala te olakšati međusobno djelovanje i rad gospodarstvenika - kazao je Zvizdić. Premijer Hrvatske Andrej Plenković istaknuo je kako RH nema važnije države od BiH u bilateralnom smislu te kako Hrvatska ima namjeru snažno podupirati BiH kao cjelovitu državu na putu prema Europskoj uniji. Plenković je kazao kako je Hrvatska uložila više od milijardu eura u BiH u proteklih nekoliko godina i da je za Hrvatsku važan položaj Hrvata kao konstitutivnoga naroda u BiH.

Politička pitanja i EU

Istaknuo je kako od svih očekuju da urede odnose u BiH i ispune sve kriterije koji su nužni kako bi taj proces bio uređen prije izbora 2018. - BiH u Hrvatskoj ima partnera, prijatelja i najsnažnijega zagovornika europskog puta. Povjerenje koje grade vlasti iskoristit će se za rješavanje svih pitanja, kazao je Plenković u Sarajevu.

Vecernji list