Otkrivamo vam imena firmi i pojedinaca osumnjičenih za nelegalan uvoz kineske robe

Tužiteljstvo BiH, Hidajet Trako, Sipa, uhićenje, akcija sipe, Gradiška, prijedor, carinska prijevara, uhićenja, Sipa, pranje novca, BIH, Sipa, crna kronika, kriminal, Sipa, framko, Sipa, istraživanje, Sipa, uhićenje, Sipa, Sipa, ratni zločini, ratni zločin, Sipa, uhićenja, Sipa, uhićenje, Sipa, HVO, Sipa, uhićenja, uhićenje, Lištica, Sipa, uhićenja, Sipa, Mostar, uhićenje, Sipa, akcija
"Nezavisnim" je potvrđeno da su u akciji uhaićeni još Brane Rodić i Sanel Babić.
Zaposleni u špediciji "Feniks DJM", koji se predstavio kao brat uhićenog Divića, jučer je izjavio kako ne može razgovarati "jer ima puno posla".
Izvor "Nezavisnih" blizak istrazi potvrdio je da je tijekom akcije izvršen pretres ukupno 12 lokacija u Banjaluci, Prijedoru, kao i carinski terminali u Gradišci.

Tijekom pretresa izuzeta je dokumentacija, koja će predstavljati materijalne dokaze u budućem krivičnom postupku. U Banjaluci su pretresene firme A KE d.o.o. i "Prirodna odluka", obje u Ulici braće Podgornika.
Inspektori UIO i SIPA pretresli su juče i firme "Hong fuu" i "Istočni biser" u Karađorđevoj ulici u banjalučkom naselju Lauš, te firmu "Cheny" d.o.o. u Prijedoru. Svim firmama je zajedničko to što su uvozile raznu kinesku robu i to u većim količinama.

"Prilikom uvoza sačinjavali su lažnu dokumentaciju i tako utajili porez na štetu BiH", dodao je izvor blizak istrazi.
Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO BiH, objasnio je jučer da su inspektori izuzeli dokumentaciju iz ukupno šest firmi, pet u Banjaluci i jedne u Prijedoru, te da su uhićena dvojica špeditera, te uvoznik i posrednik pri uvozu kineske robe.

"Sumnja se u krivotvorenje dokumentacije koja je prilagana kod uvoza robe porijeklom iz Kine u BiH, a sve radi izbjegavanja plaćanja uvoznih dažbina", naveo je Kovačević.
Podsjetimo, SIPA i UIO BiH su prije nešto više od godinu dana započeli s odlučnom borbom protiv organizirane kriminalne grupe, koja je kroz uvoz kineske robe oštetila budžet BiH za više stotina miliona KM.

U rujnu prošle godine, u akciji kodnog naziva "Boss", uhićeni su Anes Sadiković, nekrunisani car kineske robe u BiH, i još sedmoro njegovih bliskih rođaka.

Anes Sadiković i njegovi rođaci su u proteklih šest godina uvezli kinesku robu u vrijednosti od nekoliko milijardi KM, te carinskim malverzacijama oštetili budžet BiH za astronomskih 300 miliona KM.
Izvor "Nezavisnih" blizak sigurnosnim agencijama BiH otkrio je tada da se u središtu dotad najveće akcije protiv carinske mafije nalaze šleperi kineske robe koji su proteklih godina preplavili tržište BiH.

Zanimljivo je da je firma "Eko san", u vlasništvu Sadikovića, proteklih godina zahvaljujući malverzacijama i vezama u državnim organima gotovo postala jedini uvoznik kineske robe u BiH, pa se tako kineski tekstil s oznakom Sadikovićeve firme prodaje u najvećim tržnim centrima širom BiH. Sadiković je tri mjeseca nakon ihićenja pušten iz pritvora uz kauciju od 290.000 KM.

Akcija "Master"
SIPA i UIO BiH su u akciji kodnog naziva "Master" u kolovozu ove godine uhitili Sedineta Karića zvanog Sido iz Srebrenika i još osam njegovih suučesnika, osumnjičenih za višemilijunske utaje poreza i prijevare pri uvozu kineske robe i tekstila u BiH.

Zanimljivo je da je Karić uhićen na dopustu iz zatvora u Tuzli, gdje se nalazi na odsluženju petogodišnje kazne također zbog privrednog kriminala.