Otkrivaju se prikrivatelji ubojstva generala Šantića

...istrage oko ubojstva generala HVO-a Vlade Šantića, saznaje Večernji list od izvora bliskog istrazi. Prije više od 2 godine tužitelj Milorad Barašin, koji je kasnije postao glavni državni tužitelj, pokrenuo je široku istragu kojoj je bio cilj rasvijetliti jedan od najbolnijih slučajeva iz ratne povijesti koji je zbog velikog broja verzija scenarija nestanka i ubojstva generala Šantića često punio i stupce ovdašnjih medija.

Politički zaštitnici

Veliko zanimanje da se riješi Šantićev slučaj pokazivao je i član BiH Predsjedništva Željko Komšić koji je davao političku potporu u tome pravcu. 
Prema informacijama iz federalnog MUP-a, uz veliku pomoć forenzičkih pomagala uspjelo se doći do određenih materijalnih dokaza koji su bili važan dio u istrazi koja je godinama tapkala u mjestu. Ti podaci, ali i ispitivanje određenog broja svjedoka događaja, nestanka generala Vlade Šantića te provjerom ranije danih iskaza došlo se do šokantnih otkrića. Utvrđeno je, kako nam svjedoči naš izvor, da je u policiji i vojnim strukturama Armije BiH sustavno zataškavana istraga. Po tim navodima, znaju se osobe iz istražnih tijela na području Bihaća, kao i vojnih struktura koje su po političkim nalozima vrlo brzo nakon likvidacije generala Šantića u proljeće 1995. učinile sve da jednostavno nestanu, budu prikriveni ili preusmjereni dokazi koji bi teretili generala Atifa Dudakovića i njegove pomoćnike koji su po svim dosadašnjim podacima odgovorni za zločin. Policijski izvor koji je želio govoriti u anonimnosti naveo je da za sada postoji spremnost, ali i dokazi da se otkrije ‘srednja garnitura' političara i istražitelja povezanih sa slučajem, ali da je nepoznato hoće li se ikada znati s koje adrese u Sarajevu je stigla zapovijed za takvu odluku. Takvo što bilo bi presudno za rasvjetljivanje uloge Dudakovića.

Una ili predan Srbima

Postojalo je više verzija o ubojstvu Vlade Šantića. Prema dostupnim informacijama, generala i njegovu dvojicu pratitelja Radovana Klepića i Željka Vujića je nasilno u hotel Sedra kod Bihaća u noći 8. na 9. ožujka 1995. dovela skupina Vojne policije Armije BiH koju je predvodio Hamdija Abdić Tigar. Po tim navodima, Dudaković, s kojim je bilo nekoliko suradnika i pripadnika Vojne policije, grubo se sukobio sa Šantićem. Poznato je da su njih dvojica od ranije bili u zavadi. Generala su nakon toga odveli Abdićevi batinaši, nakon čega se potpuno gubi svaki trag o njemu. Najvjerojatnije je njegovo tijelo bačeno u Unu, a po drugim informacijama moguće je da je izručen srpskim snagama s kojima je vodio najteže borbe u Krajini.

Vecernji.ba