Osuđenike za ratne zločine u KP Zenica premlaćuju

Osuđenici

Odluku o tome treba donijeti Zajedničko povjerenstvo za ljudska prava, prava djeteta, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamenta BiH i to na inicijativu zastupnice Dušanke Majkić.

Ona se, kako kaže, na ovakav korak odlučila nakon "dramatičnog apela" srpskih osuđenika za ratne zločine koji izdržavaju kaznu u zeničkom zatvoru. Pozivajući se na informacije iz apela Majkić ističe da su srpske osuđenike samo prošle godine tri puta divljački pretukli bošnjački osuđenici i to samo zato što su Srbi.

-Ova skupina osuđenika traži premještaj iz zeničkog zatvora u neki od zatvora u RS-u, poput hrvatskih osuđenika koji traže premještaj u neki od zatvora u županijama u Federaciji BiH s hrvatskom većinom, ističe Majkić.

Iako je Uprava zeničkog zatvora više puta negirala tvrdnje o mučenju nebošnjačkih osuđenika za ratne zločine u toj ustanovi, Majkić iznosi konkretne primjere da se zlostavljanja ipak događaju.

Tako iznosi slučaj Nemanje Jovičića koji u zeničkom zatvoru od 2010. godine izdržava desetogodišnju kaznu za ratni zločin. On je, prema istim navodima, prošle godine tri puta brutalno pretučen, a slične stvari događaju se još trojici srpskih osuđenika.

- Da bi se Parlamentarna skupština BiH mogla upoznati sa stvarnim stanjem u pogledu kršenja ljudskih prava srpskih osuđenika u KPZ-u Zenica potrebno je da nadležno povjerenstvo u što kraćem roku posjeti KPZ Zenica i obavi razgovore s tim ljudima. O rezultatima tih nalaza potrebno je da Zajedničko povjerenstvo sačini informaciju, kaže Majkić.

KAKO RIJEŠITI PROBLEM?

 1. Zahtjev za prebačaj zatvorenika u Republiku Srpsku

Majkić je poručila kako se srpski zatvorenici trebaju prebaciti u zatvore na prostoru Republike Srpske, gdje bi opasnost od napada na njih bila znatno manja nego je to sada slučaj.

2. Vodstva zatvora demantiraju iskaze o nasilju

Vodstvo zeničkog zatvora je u nekoliko prigoda demantiralo da su nasilju izloženi srpski zatvorenici u zatvoru u Zenici. Ipak, izgleda kako su ove izjave samo bježanje od problema iza zidina zatvora.

3. Izaslanstvo Parlamenta treba posjetiti zatvor

Konačna odluka o upućivanju parlamentarnog izaslanstva u KPZ Zenica očekuje se sljedećeg tjedna. Tko bi mogao posjetiti zatvor u Zenici od zastupnika u Parlamentu još uvijek nije poznato.

Učestali incidenti u zatvorima

Problem premlaćivanja zatvorenika po nacionalnom osnovi prisutan je u BiH već godinama. Dok vlasti tvrde da se radi o sporadičnim incidentima koji se sankcioniraju, odvjetnici mučenih zatvorenika tvrde kako je riječ o mnogo ozbiljnijem problemu.

S druge strane, vlast se našla u nezavidnoj situaciji jer je pod pritiskom da odobri praksu smještaja zatvorenika po nacionalnoj osnovi, što je zakonski neprihvatljivo. Mnogo toga bi moglo ovisiti i o rezultatima nalaza Parlamentarnog izaslanstva u zeničkom zatvoru.

Izvor: vecernji.ba