Osuđenici na radu za opće dobro umjesto u ćelijama

zatvor

Gužva u zatvorima

Dokument u pravilu sadržava sve ono što bi županijske vlasti u Mostaru trebale uraditi u idućih godinu dana, samo je pitanje koliko će od predviđenih planova biti realizirano, piše Večernji list BiH.

Vjerojatno su jedna od najzanimljivijih stavki obveze koje se nalaze pred Ministarstvom pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNŽ-a. Među onim što bi ovaj resor trebao uraditi jest pojačati primjenu rada za opće dobro na slobodi osuđenika.

Ova kategorija do sada nije zaživjela u punom kapacitetu u ovoj županiji i ovaj zadatak jedan je od prioriteta spomenutog Ministarstva. Treba uzeti u obzir kako već godinama zatvorenici čekaju u redovima za odsluženje kazni jer zatvori nemaju dovoljno kapaciteta.

Izgradnja novog zatvora u Mostaru na čekanju je već godinama, tako da je uspješnije prakticiranje rada za opće dobro u okviru presuda od velikog značaja za rasterećenje zatvorskog sustava.

- Ministarstvo će primijeniti sankciju rada za opće dobro na slobodi po presudama sudova, sukladno pravilniku o vrsti i uvjetima za izvršenje sankcija rada za opće dobro na slobodi i drugim provedbenim aktima, te stalno vršiti obuku novih povjerenika i tražiti nove partnere za izvršenje sankcije - navodi se u planu rada Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNŽ-a.

U djelokrugu ovoga resora je i uspostava Županijskog zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći. Kao prvi idući korak koji treba poduzeti je imenovanje ravnatelja ove institucije te bi se kasnije nastavilo s popunjavanjem mjesta u njoj, a sve u cilju rada u punom kapacitetu. Spomenuto Ministarstvo ove godine trebalo bi imenovati i tri notara, i to u Prozoru-Rami, Čitluku i Stocu. Očekuje se kako će biti velik broj kandidata za ovu dužnost, tako da će nadležne institucije imati pune ruke posla u ovome procesu.

- Nužno je istaknuti da će Ministarstvo, po potrebi, iz svoje mjerodavnosti i dalje organizirati seminare, okrugle stolove i sastanke, planirane strategijom o reformi pravosuđa u BiH i sudjelovati u provedbi strategije za borbu protiv korupcije HNŽ-a 2016. - 2020. godine.

Pokretanje aktivnosti

U oblasti uprave i lokalne samouprave, osim redovitih poslova davanja mišljenja na nacrte i prijedloge zakona i drugih općih akata, obavljat će se i poslovi registriranja i preregistriranja udruga, izdavanja rješenja kojim se odobrava izrada pečata i obavljanje poslova inspekcijskog nadzora u županijskim tijelima uprave i u jedinicama lokalne samouprave - navodi se u spomenutom dokumentu. Očekuje se kako će aktivnosti na ovim projektima biti pokrenute nakon formiranja nove županijske Vlade u Mostaru.