Oštetio njemačko zdravstvo za 2,5 mil. eura

Uz pomoć višečlane kriminalne skupine, u kojoj su bili uključeni ljekarnici, četrdesetsedmogodišnji bh. državljanin Edin S. tijekom tri godine krivotvorio je više od 100 recepata za skupocjene lijekove. Od veljače 2014. do lipnja 2017. godine, recepti, uglavnom lijekova za karcinom čije su cijene izuzetno visoke, otkupljeni su u ljekarnama diljem Berlina, čime su njemačko zdravstveno osiguranje i njihovi osiguranici pretrpjeli milijunske štete. Prema riječima tužitelja, Edin S. je u kolovozu 2013. godine formirao kriminalnu skupinu s još trojicom počinitelja. Zaposlenik jedne ljekarne na berlinskom Mariendorfu prikupljao je podatke o oboljenjima pacijenata koje je predao Edinu S. Potom je Edin S., na osnovi tih nalaza, krivotvorio recepte s kojima je preuzimao skupocjene lijekove. Prosječna cijena lijekova po jednom receptu iznosila je između 5000 i 10.000 eura. Najviša cijena navodno propisanog lijeka iznosila je čak 23.104,67 eura. Nezakonito stečene lijekove Edin S. i njegova kriminalna skupina prodavali su u nekoliko berlinskih ljekarni s "popustom" od 30 posto, nakon čega su lijekovi prodavani po punoj cijeni.

Edin S. uhićen je u studenom 2017. godine u Srbiji i izručen u Njemačku. Već u veljači počeo je postupak protiv pet navodnih pomagača optuženika. Među optuženicima je Klaus H., 53-godišnji ljekarnik nedavno osuđen u ovom slučaju. On je kazao kako je umoran od prijevara s receptima. - Posebno se želim ispričati svome sinu - rekao je. Ljekarnik je osuđen na pet godina i deset mjeseci zatvora zbog prijevare i krivotvorenja. Jedan od ljekarnika koji je sudjelovao u postupku prijevare je više puta izražavao iznenađenje da u sustavu krivotvorine nisu primijetili. Čak je i prije čitanja optužnice u ovom predmetu psihijatar kazao da 47-godišnji bh. državljanin pati od "teške depresije". - Optuženi bi mogao izdržati najviše dva dana suđenja tjedno s maksimalnim trajanjem od tri sata. Već kod čitanja optužnice S. je kazao da osjeća pritisak u grudima i srušio se, nakon čega je prevezen u bolnicu sa sumnjom na srčani udar te je proces je odgođen. - prenosi rbb24.de.

- Još ovog mjeseca moglo bi biti više presuda u tužbi protiv ljekarnika i drugih navodnih članova krivotvoriteljske skupine. Suđenje Edinu S. nastavit će se u ponedjeljak. - navodi se. Na sudu se nadaju da će se zdravlje 47-godišnjaka do tada popraviti.•