Ostatak novca za mirovine stiže idućeg tjedna

Hrvatska pošta (HP) Mostar, jedan od dva federalna poštanska operatera, priopćila je da nije u mogućnosti izvršiti isplatu mirovina svim svojim korisnicima jer Federalni zavod MIO nije uplatio cjelokupan iznos novca potreban za isplatu mirovina.

"Unatoč tome, Hrvatska pošta Mostar je izvršila isplatu mirovina do iznosa sredstava koji joj je uplaćen kako bi barem dijelu korisnika mirovina stigla na vrijeme", navodi se u obavijesti HP Mostara. Dodaje se da će HP Mostar s isplatom mirovina nastaviti kada Zavod MIO Federacije BiH uplati preostali iznos potreban za isplatu mirovina. Kada će novac biti uplaćen na račun Pošte, iz Mirovinskog fonda Federacije BiH nije priopćeno.

Neslužbeno doznaje Večernji list kako bi sredstva trebala na račune "leći" u ponedjeljka i utorak. Mirovinski fond se već mjesecima nalazi u teškim financijskim problemima, koji će se u idućem razdoblju još više gomilati. Upravni odbor i direktor Federalnog zavoda još su početkom godine obavijestili Vladu FBiH da je financijsko stanje s aspekta održavanja postojeće razine mirovina rizično. "Da bi se isplatile mirovine, već godinu dana se posuđuju sredstva iz sljedećeg mjeseca za isplatu prethodnog mjeseca", stoji u izvješću Mirovinskog fonda FBiH. Federalni zavod u prosincu 2012. godinu imao je 381.704 umirovljenika, dok je u istom mjesecu 2011. godine bilo 376.180, što je za 1,47 posto više korisnika mirovina. Projekcije govore kako će taj rast biti nastavljen još više tijekom ove i 2014. godine. Istodobno je broj osiguranika za prosinac 2012. godine iznosio 447.493, a broj obveznika uplate doprinosa u istom mjesecu bio je 55.431. U odnosu na prethodnu godinu došlo je do povećanja broja obveznika uplate doprinosa za 517, ali broj osiguranika je smanjen za 8596. Ovi brojevi jasno govore kako se povećava broj korisnika mirovina uz istodobni pad broja osiguranika. Iz Fonda upozoravaju kako bi do kraja ove godine moglo doći do ozbiljnih problema u redovitoj isplati mirovina. Već nekoliko mjeseci zaredom Mirovinski fond Federacije Bosne i Hercegovine bilježi proračunski gubitak od oko dva posto.