FOTO  Osobna iskaznica sa krvnom grupom košta i do 86 KM

Kako bi vam oznaka A, B, AB ili 0 bila navedena u najvažniji identifikacijski dokument, potrebno je da MUP-u priložite i potvrdu o krvnoj grupi, koju dobivate u službama za transfuziju, a koja košta i do 68 KM.

Tom iznosu treba da se doda i 18 KM, koliko košta nova osobna iskaznica, što znači da je ceh ukupno "težak" do 85,80 maraka. Srećom, vaš je izbor hoće li krvna grupa biti upisana u osobnu iskaznicu, što znači da veliki trošak možete izbjeći, ali je bilo i onih koji su željeli i taj podatak u dokumentu, te su ostali neprijatno iznenađeni. Naime, morali su platiti punu cijenu izdavanja potvrde.

"Izdavanja uvjerenja o krvnoj grupi za potrebe građana ne spada u obvezno zdravstveno osiguranje, odnosno FZO RS ne pokriva te troškove", pojašnjava Darija Filipović, glasnogovornica Fonda zdravstvenog osiguranja RS.
Inače, ovih dana vlada pometnja u nekim službama za transfuziju, jer ih, tvrde, nitko nije obavijestio o detaljima u vezi s izdavanjem potvrda.
"Mi izdajemo tu potvrdu, ali kada ljudi čuju koliko treba da se plati, to im je skupo. Naime, cijena u Banja Luci iznosi 67,80 maraka, i nitko se nije odlučio toliko platiti. Jedino dobrovoljnim davateljima krvi ne naplaćujemo", naglašavaju u Zavodu za transfuzijsku medicinu RS.

"Za tu potvrdu plaća se puna cijena i ona iznosi 67 maraka, s tim što je besplatna za dobrovoljne davatelje krvi", kazali su u bijeljinskoj bolnici.
Bišćani, međutim, još ne mogu dobiti spomenutu potvrdu, ali bi sve trebalo biti jasnije uskoro.

Za koji dan ćemo početi s izdavanjem potvrda o krvnim grupama i one će koštati 50 maraka. Fond te troškove ne priznaje, što znači da je cijena tolika i za osiguranike. Međutim, ako netko ima odranije nalaz o krvnoj grupi, koji je urađen kod nas, moći će izvršiti prijepis, i to će koštati deset maraka", ističe Tarik Zejčirović, načelnik Službe za transfuziju krvi Županijske bolnice "Dr Irfan Ljubijankić" Bihać.
U Agenciji za identifikacijska dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) kažu da je uputa o načinu unosa podataka o krvnoj grupi u osobnu iskaznicu donijelo Ministarstvo civilnih poslova BiH. U tom dokumentu navedeno je da podatak o krvnoj grupi u osobnu iskaznicu unose MUP-ovi.

Mirna Šoja, glasnogovornica MUP-a RS, ističe da do sada nisu zabilježeni problemi prilikom upisa krvne grupe u osobnu iskaznicu.
"Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS dostavilo nam je popis zdravstvenih ustanova čija uvjerenja se priznaju za upis krvne grupe za osobnu iskaznicu", kaže Šoja.
Nama je u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS potvrđeno da je Zavod za transfuzijsku medicinu na teritoriji RS ovlaštena ustanova za izdavanje rezultata krvne grupe.

"U okviru Zavoda postoje organizacione jedinice na cijeloj teritoriji RS koje su ovlaštene za obavljanje konkretne djelatnosti, a to su Banja Luka, Doboj, Bijeljina, Gradiška, Prijedor, Foča, Trebinje, Zvornik, Kasindo i Nevesinje", kažu u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS.
Lokacije su poznate i jedino vam treba novac ako želite da vam u novoj osobnoj iskaznici, čije je izdavanje počelo početkom ožujka, stoji i krvna grupa, ali će, po svemu sudeći, zbog paprenog cjenika, želju mnogi izgubiti.

Nezavisne novine