Osnovne namirnice najjeftinije u okruženju

namirnice

 - Imamo taj fenomen da su se cijene povećale, a plaće ostale iste u odnosu na razdoblje od prije 15 do 20 godina. To stvara problem potrošačima.

Međutim, ima i nekih pozitivnih stvari. Primjerice, uzimamo često primjere onih razvikanih proizvoda pa se tako pronađe mlijeko koje je dosegnulo cijenu od dvije marke. Ali, vidjela sam na policama mlijeko od akcijskih 90 feninga, kupila ga i konzumirala i nisam primijetila neku razliku u odnosu na to drugo mlijeko koje sam također koristila. Stoga, unatoč tim poskupljenjima, uvijek ima proizvoda koji su sniženi, koji su manje razvikani, a opet kvalitetni.

Moj i savjet ostalih stručnjaka je da tražite. Kada uđete u trgovinu, nemojte uzimati prvi artikl koji vidite, već ih sve analizirajte, pogledajte cijene i uzimajte jeftinije - govori za Večernji list analitičarka iz jedne udruge koja se bavi cijenama.

Domaći proizvodi

I uistinu, kada se krene analizirati, dođe se do zanimljivih zaključaka. Gledajući cijene brašna u jednoj bh. trgovini, pronašli smo jedno od 4,55 KM u ambalaži od 5 kilograma i brašno od 16,10 KM u ambalaži od 25 kilograma.

Praktički, ono u pakiranju od 5 kg košta 0,91 KM po kilogramu, dok je ovo drugo 0,64 KM. Litru mlijeka pronašli smo u tetrapacima od 1 KM pa naviše. Kada su jaja u pitanju, ima ih od 35 feninga, ona s domaćih farmi, a najjeftinija se uglavnom kreću oko 25 feninga, međutim, o njima nismo našli podrijetlo.

Kada je jestivo ulje u pitanju, pronašli smo ono koje je 2,42 KM, ali puno je više onog od 1,95 KM od više proizvođača, pa je lako pronaći omiljeno i ulje koje vam najviše odgovara. Među osnovne namirnice spada i voće i povrće, a i tu je izbor raznovrstan, a cijene različite. Oni koji imaju u svojim općinama ili gradovima tržnice imaju i veći izbor.

Tako se cijena jabuka kreće od 0,50 do 1 KM, što je rekordno sniženje. U jednoj analizi rađenoj u Hrvatskoj prošle godine RH je analizirala svoje i cijene u državama s kojima graniči. Tako kruh od 500 grama u BiH košta od 0,75 do 1,50 KM, a jeftiniji je samo u Srbiji, u kojoj se kreće od 0,50 do 0,75 KM. Kada je riža u pitanju, BiH je najjeftinija jer se u ovoj zemlji može naći od 1,25 KM pa skuplje, ovisno o proizvođaču.

Kilogram krumpira u BiH je također najjeftiniji i može se naći od 0,50 do 0,75 KM. Kada su mesni proizvodi u pitanju, po nižoj cijeni se u ovom dijelu Europe ističu dvije zemlje, a to su BiH i Mađarska. Tako je u BiH kilogram svinjetine od 7,50 do 8,50 KM, a u Mađarskoj 6,50 KM, a piletina je u BiH oko 6,50 KM po kilogramu, u Mađarskoj oko 4 KM.

Primjerice, od zemalja ovog dijela Europe najskuplja je Italija u kojoj je svinjetina oko 15 KM po kilogramu, piletina 12,50, kruh od 500 grama od 4 do 5 KM, litra mlijeka 3 KM, litra ulja 5,50 KM... Osim cijena, ono što je važno je i kvaliteta.

- BiH, osim što je najjeftinija, ističe se i kvalitetom hrane, osobito onom koja je ovdje proizvedena. Ako uzmemo u obzir cijene o kojima smo gore pričali, razlike u kvaliteti dosta puta nema. Logično je da će neki noviji proizvođač ili stariji, a koji se tek pojavio na određenom području, sniziti cijene kako bi ljude privukao tom proizvodu, a kvaliteta može biti i bolja nego kod skupljeg proizvoda - kazala nam je analitičarka s kojom smo razgovarali.

Važna kvaliteta

I iz Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine više puta je potvrđeno da je hrana u ovoj zemlji uglavnom zdravstveno ispravna, ali oprez je uvijek dobrodošao. - Hrana na tržištu BiH je u najvećoj mjeri zdravstveno ispravna, ali pritom treba imati u vidu da se rizik nikad ne može u potpunosti isključiti.

Usporedna istraživanja kvalitete hrane u BiH i zemljama Europske unije dosad nisu provođena - ranije je priopćeno.

Druga strana medalje pokazuje da će se, unatoč svim poskupljenjima, pojavljivati isti ili slični proizvodi koji su prihvatljivi za svačiji džep.