Oslobođeni optužbe za utaju poreza u Posušju i Grudama

Pravosuđe
... izreklo je drugostupanjsku presudu kojom je optuženi Mladen Kovač oslobođen optužbe da je počinio kazneno djelo porezna utaja, a optuženi Željko Kovač, Saima Hodžić i Gordana Pezer oslobođeni optužbe da su počinili kazneno djelo porezna utaja.

Optuženi su oslobođeni obaveze naknade troškova kaznenog postupka.

Sud nije našao dokazanim izvan razumne sumnje da su optuženi kao vlasnici, osnivači i direktori pravnih lica Kovač d.o.o. Posušje, MC Global d.o.o. Posušje, Robot Commerce d.o.o. Sarajevo i Gopex d.o.o. Grude izbjegli plaćanje poreza na promet proizvoda na način da su kroz svoje računovodstvo sačinjavali fiktivne i porezno ništave račune i otpremnice, lažno prikazujući da su svaki zasebno za svoje poduzeće robu predali i isporučili firmi Grmmi d.o.o. Posušje, kao kupca i "perača" novca, koji nije imao stvarni promet roba u veleprodaji, te na taj način i to po osnovu prikazanog fiktivnog prometa robe s Grmmi d.o.o. izbjegli porezne obaveze u 2005. godini za različite iznose.

Sud je 30. siječnja 2013. godine u predmetu Josip Grmača i drugi izrekao prvostupanjsku presudu kojom su optuženi proglašeni krivim za sljedeća kaznena djela, i to: Josip Grmača produženo kazneno djelo pranje novca; Željko Kovač, Saima Hodžić, Gordana Pezer i Mladen Kovač kazneno djelo porezna utaja.

S tim u vezi, Sud je optuženim izrekao kazne - Josip Grmača kazna zatvora u trajanju od tri godine, Željko Kovač kazna zatvora u trajanju od deset mjeseci, Mladen Kovač kazna zatvora u trajanju od dvije godine. U odnosu na optužene Saimu Hodžić i Gordanu Pezer, Sud je izrekao uvjetne osude kojim se utvrđuje kazna zatvora u trajanju od po jedne godine, a koja se neće izvršiti ukoliko optužene u razdoblju od dvije godine, od dana pravosnažnosti presude, ne počine novo kazneno djelo. Sud je optuženim Željku Kovaču, Saimi Hodžić i Gordani Pezer, kao sporedne kazne izrekao novčane kazne u iznosu od po 10.000 KM.

Sud je od optuženih oduzeo novac kao imovinsku korist pribavljenu izvršenjem kaznenog djela.

Sud je 30. travnja, u predmetu Josip Grmača i drugi otpremio drugostupanjsku presudu kojom su kao neosnovane odbijene žalbe Tužiteljstva BiH i branitelja optuženog Josipa Grmače u dijelu koji se odnosi na ovog optuženog, te je presuda Suda od 30. siječnja 2013. godine u dijelu koji se odnosi na ovog optuženog potvrđena.

Žalbe optuženih Željka Kovača, Mladena Kovača, Saime Hodžić i Gordane Pezer su uvažene, te je presuda Suda od 30. siječnja 2013. godine u dijelu koji se odnosi na ove optužene ukinuta i određeno održavanje pretresa pred vijećem žalbenog odjela Suda, priopćeno je iz Suda BiH.