Osam optuženih za ubojstvo 20 bošnjačke djece, žena i staraca

Jablanica, ratni zločin, Tužiteljstvo BiH, optužnica, PDV, utaja poreza, porez, porezni obveznici, Porezna uprava, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, prijetnja, Sipa, osa, ministar sigurnosti BiH, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, optužnica, organizirani kriminal, droga, pranje novca, vesna budimir, ostavka, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, Pandora, crna kronika, kriminal, optužnice, kriminal, Tužiteljstvo BiH, Tužiteljstvo BiH, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, optužnica, ratni zločini, Tužiteljstvo BiH, crna kronika, Husein Bilal Bosnić, Sipa, sipa uhićenje, IS Islamska država, teroristi, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, terorizam, ratni zločin, procesuiranje ratnih zločina, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine
Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u nedjelju je objavilo kako je podignulo optužnicu protiv osam bivših pripadnika vojske i policije bosanskih Srba koje tereti za teški ratni zločin čije su žrtve bile djeca, žene i starci bošnjačke nacionalnosti.

Optužnica se odnosi na zločin počinjen na području Rogatice u istočnoj Bosni.

U napadu na tri bošnjačka sela u rujnu 1992. godine optuženi su pronašli i zarobili skupinu od 20 civila bošnjačke nacionalnosti, uglavnom žena, djece i osoba starije životne dobi koji su se u pokušali sakriti u jednoj garaži u selu Karačići.

Te su civile optuženi uz prijetnju oružjem i udaranjem kundacima poveli prema štali koja se nalazila u blizini gdje su ih strijeljali a nakon toga su podmetnuli požar u kojem su spalili tijela žrtava.

Na tom zgarištu su nakon rata otkriveni i identificirani posmrtni ostaci nekoliko žrtava dok tijela ostalih žrtava do danas nisu pronađena.

Tužiteljstvo BiH ovo je kvalificiralo kao kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

Prvooptuženi je Radomir Marković (60) koji je zapovjedao postrojbom čiji su pripadnici počinili ovaj zločin.

Hina