OS BiH nisu nadležne da čuvaju bh.granicu od migranata

OS BiH putuje u Afganistan

... migranata, činjenica je da ne postoji zakonska mogućnost za tako nešto, jer prema Zakonu o obrani BiH Oružane snage nisu nadležne za čuvanje granice.

U ovom trenutku sve što je moguće je da Oružane snage na određeni način asistiraju pripadnicima MUP-ova i Granične policije BiH, ali i to je veliko pitanje s obzirom na to da oni nemaju mogućnost ni da legitimiraju niti da uhite nekoga tko eventualno na ilegalan način pokuša preći granicu i uđe u BiH. "Po zakonu Oružane snage nisu nadležne za granicu, ali po nalogu Predsjedništva BiH mogu da asistiraju u zaštiti granice", rekao je za "Nezavisne" Boris Jerinić, zamjenik ministra obrane BiH.

Inače, prema Zakonu o obrani BiH, Oružane snage u suštini nadležne su samo za operacije podrške miru i samoobrani, sudjelovanje u mirovnim misijama, protuminsko djelovanje, pomoć civilima u slučajevima elementarnih nepogoda i pružanje obrane u slučaju napada.

"Oružane snage ne čuvaju granicu. One mogu biti ispomoć lokalnom stanovništvu, ali njihova nadležnost nije da se bave čuvanjem granice. Imamo nekompetentne ljude koji daju takve izjave, koje su često različite i zato s pravom nemamo povjerenje u ono što oni govore", rekla je Dušanka Majkić, članica Zajedničke komisije za obranu i sigurnost bh. parlamenta.

Ona kaže da Oružane snage, a ni ostale institucije u BiH nemaju kapaciteta i tehničkih mogućnosti da zaštite granicu i da je veliko pitanje što nas čeka s ilegalnim migrantima. Priča o angažiranju Oružanih snaga BiH na granici počela je nakon što je Vlada Republike Srpske to zatražila od Predsjedništva BiH kako bi se spriječio ulazak ilegalnih migranata, a nakon toga u nekoliko navrata bh. dužnosnici su najavljivali da je to moguće, ali da se radi o krajnjoj opciji.

Inače, u Zakonu o graničnoj kontroli BiH piše da je granična kontrola isključivo u nadležnosti Granične policije, kao i to da poslove granične kontrole obavljaju policijski službenici te sigurnosne agencije.

S obzirom na probleme i veliki priliv migranata, Ministarstvo sigurnosti BiH nedavno je uputilo zahtjev za zapošljavanje još 100 kadeta Granične policije, međutim na to Ministarstvo financija i trezora BiH nije željelo dati suglasnost uz obrazloženje da je prijem kadeta moguć isključivo nakon što se provede procedura obuke. Vjekoslav Bevanda, ministar financija i trezora BiH, rekao je da na obuku trenutno čeka oko 200 kadeta, ali da ona kasni zato što nije izgrađen adekvatan objekt za smještaj i obuku kadeta, iako je odluka o tome donesena prije sedam mjeseci.

"I kada kadeti budu primljeni, oni najprije moraju proći specijaliziranu obuku koju provodi Agencija za školovanje i stručno usavršavanje u Mostaru, pa da tek onda budu upućeni na poslove zaštite i kontrole granice BiH", rekao je Bevanda, dodajući da je 2016. godine bio odobren prijem 150 kadeta, a 2017. i 2018. godine po još 100, ali da je od tog broja samo njih 49 završilo potrebnu obuku.

Foto: Ilustracija