Orašje: Promovirano 87 diplomanata FPMOZ

Vjerodostojno propisane diplome ovjerene akademskim jamstvom diplomantima je uručio v.d.dekan prof.dr.sc. Zoran Primorac, naglasivši među ostalim:
-Danas promoviramo 1 magistra struke primarnog obrazovanja, 30 profesora razredne nastave, 35 profesora predškolskog odgoja, 10 prvostupnika informatike i 11 prvostupnika predškolskog odgoja, dakle promoviramo 87 diplomanata i ovo je već četvrta promocija u Orašju. Moram istaknuti činjenicu da u Orašju danas studira skoro tisuću studenata različitih profila, dakle za samo pet godina kad smo krenuli s idejom dislociranog studija, danas već imamo jedan mali fakultet. Ako se uzme u obzir kako su s nama na ovom području i ostali fakulteti, možemo sa zadovoljstvom zaključiti kako su Orašje i Posavska Županija postali jedan respektabilan Sveučilišni centar kao sastavnica Sveučilišta u Mostaru.

U svečanom trenutku diplomanti su se zahvalili i iskazali dužno poštovanje dekanu, svim profesorima i suradnicima čijom su brigom završili studij i dostigli akademski stupanj. U ime fakulteta Prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru uvaženim gostima, među kojim su bili predsjednik Vlade ŽP Marijan Oršolić, predsjednik Skupštine ŽP Mario Jurkić, ministar prosvjete Ivo Jelušić, načelnik općine Orašje Đuro Topić, ravnatelj srednje škole Branimir Leovac, zatim dekan sa Osječkog Sveučilišta Radoslav Galić, prodekani, nastavnici, suradnici i rodbina svečara, neskrivenim zadovoljstvom obratio se v.d. dekan prof.dr.sc Zoran Primorac.

-Sve su nam promocije u Orašju drage, jer smo uspjeli realizirati ideju doškolovanja kao izraz potrebe praćenja suvremenih trendova u obrazovanju. Stvorena je spona između novih studenata koji idu po reformiranom sustavu obrazovanja, nazvanim Bolonjski proces i diplomiranih nastavnika i učitelja čije je obrazovanje bilo na razini šestog stupnja. Dakle, ovaj projekt bio je neophodan iz dva razloga, a to je permanentno obrazovanje nastavnog kadra i homologizacija novih i starih diploma, a rezultati su više nego zadovoljavajući, rekao je dekan Zoran Primorac i dodao:
-Dislocirani studij pokazao se ispravnim jer su u ovoj kao i ostalim županijama zadovoljeni svi potrebni uvjeti studiranja kao i u Mostaru. Možemo slobodno kazati, kako mi nismo samo fakultet Sveučilišta iz Mostara, nego i Širokog Brijega, Livna Kiseljaka, Viteza, Orašja i svih drugih mjesta diljem cijele BiH. Putem dislociranih studija u ovoj županiji otvoreni su smjerovi po Bolonjskom procesu, kao što je informatika, razredna nastava, predškolski odgoj, turizam i zaštita okoliša i na tim strateški važnim edukativnim profilima imamo već oko 700 studenata, a krenuli smo tek prije pet godina. Nakana je produbljivanje daljnje suradnje i otvaranje novih profila koji će biti u funkciji potreba i razvoja ove županije i šireg područja. Realiziran je strateški cilj da fakultet pripada cijelom našem intelektualnom prostoru BiH i ujedno se suprotstavi rak rani tog istog prostora, a to je pojava raznih obrazovnih institucija sumnjive kvalitete i još sumnjivijih nakana.

Najbolja suradnja s Posavinom

Na fakultetu u Orašju po novom Bolonjskom procesu studira preko 700 studenata, a u nastavnom procesu sudjeluje 70 nastavnika i suradnika, što znači kako je omjer nastavnog osoblja i studenata 1:10, što je više nego idealan uvjet i čak bolji nego u Mostaru. Ako se tome doda kako pored matičnog fakulteta, u nastavnom procesu sudjeluju eminentni predavači iz Zagreba, Osijeka, Splita, Zadra, Sarajeva i Tuzle, onda je zadovoljstvo veće, naveo je Primorac i podvukao da na fakultetu imaju i kolege iz Posavine sa suradničkim i nastavnim zvanjima koji sudjeluju u nastavnom procesu.

-Svi ovi rezultati i uspjesi nisu bili mogući bez razumijevanja i pomoći društvenih struktura u ovoj županiji. Stalno ističem kako imamo dobru suradnju sa svim županijama, ali suradnja sa Posavskom Županijom daleko je najbolja i najsadržajnija. Ovaj svečani čin vašeg truda i smisla našeg postojanja jasan je pokazatelj sinergije između našeg fakulteta i društvenih struktura Županije Posavske u poslu izvrsnosti studiranja. Stoga dragi diplomanti neka vaš rad bude neuništivo sjeme dobrote i sreće, pouzdan znak istine i humanizma na putu kroz novo vrijeme, zaključio je dekan Zoran Primorac.
Predsjednik Vlade ŽP mr.sc.Marijan Oršolić uputio je čestitke promaknutim diplomantima i potom istaknuo da je zahvaljujući susretljivosti uprave fakulteta na čelu s dekanom, a danas v.d. dekanom prof.dr. sc.Zoranom Primorcem, akademske 2007/08.godine otvoren centar ovog fakulteta u Orašju. Otvaranje je bio primjeren odgovor rektorata i upravnog vijeća Sveučilišta u Mostaru na povećane potrebe žitelja Posavske Županije za stjecanjem novih znanja, sposobnosti i kompetencija primjerenih izazovima nadolazećeg vremena.

-Dislocirana nastava započela je u dva studijska programa doškolovanja, izvanredni studij razredne nastave i predškolskog odgoja. Godinu dana kasnije uvedena je redovita izobrazba studenata, prvo na trogodišnjem studiju informatike, a dvije godine kasnije i na sva četverogodišnja studija razredne nastave i predškolskog odgoja. U posljednje dvije godine studenti u Orašju upisivali su i razlikovnu petu godinu za stjecanje zvanja magistra primarnog obrazovanja, a od ove akademske godine uveden je i četvrti redoviti program, studij turizma i zaštite okoliša, rekao je predsjednik Vlade Marijan Oršolić i pri tom naglasio:-Vlada na čijem sam čelu i dalje će podržavati ovu i ostale visoko školske ustanove na prostoru naše županije, te nastaviti stvarati još bolje uvjete za razvoj visokog obrazovanja, a novi školski objekt u kojem se danas izvodi dislocirana nastava četiri fakulteta jedan je od preduvjeta za to, istaknuo je Marijan Oršolić.

radioorasje