Optužnica za Lijanovićevu paštetu pod vozilo HDZ-ovih zastupnika Tadića i Mamića, Jerko se 'izvukao'

Jerko Ivanković Lijanović, zijad dervišević, zenica, auto bomba
...autobombom na dvojicu zastupnika HDZ-a BiH u travnju ove godine u Zenici u što je umiješan i povjerenik vladajuće Narodne stranke Radom za Boljitak u središnjoj Bosni Zijad Dervišević.

Uz Derviševića koji se tereti da je bio naručitelj podmetanja eksplozivne naprave, optuženi su i Amel Sefer i Bonić Saša koji su nabavili nagaznu minu tzv. 'paštetu' te je postavili pod kotač vozilo Pere Mamića, HDZ-ovog zastupnika u Skupštini zeničko-dobojske županije. Zanimljivo je kako je eksplozivna naprava podmetnuta upravo u vrijeme kada se uspostavljala sporna, nelegalna vlast u Federaciji.

Za vrijeme eksplozije u središtu Zenice na službenome parkiralištu Zeničko-dobojske županije zajedno s njim u automobilu bio je i županijski zastupnik HDZ-a BiH Ivo Tadić, koji je i izaslanik ove stranke u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Izuzev materijalne štete na automobilu, Tadić i Mamić nisu zadobili ozljede.

"Terorističkim činom postavljanja eksplozivne naprave optuženi su namjeravali ozbiljno zastrašiti stanovništvo, narušiti i uništiti osnovne političke i društvene strukture BiH, sprječavanjem uspostave tijela vlasti u FBiH, kao i utjecati na uspostavu tijela vlasti u FBiH i BiH nakon provedenih izbora, napadom na život osoba, koji može prouzročiti njihovu smrt", navodi se u priopćenju iz Tužiteljstva BiH.

Zijad Dervišević je povjerenik Narodne stranke Radom za boljitak u Srednjobosanskoj županiji, a na posljednjim izborima bio je drugi na listi ove stranke za tamošnju županijsku skupštinu. Uoči napada na dvojicu zastupnika Jerko Ivanković Lijanović je sa Zijadom Derviševićem na mobitel razgovarao čak 22 puta. Jerko je čak dao iskaz u Tužiteljstvu BiH, no protiv njega nije podignuta optužnica. Federalna televizija tada je objavila kako je HDZ BiH sam sebi podmetnuo eksplozivnu napravu sramno ponavljajući staru matricu iz slučaja Joze Leutara. (Dnevnik.ba)