Optužen upravitelj logora Musala u Konjicu zbog zločina nad Hrvatima i Srbima

Konjic, ratni zločin, optužnica
...zvanog "Edo", rođenog 5. kolovoza 1962. godine u mjestu Tušila, općina Trnovo, gdje je i nastanjen, ranije osuđivanog, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata u BiH, u vrijeme oružanog sukoba između Armije BiH, Vojske Republike Srpske i HVO-a, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata.

Prema navodima optužnice, optuženi je u svojstvu pripadnika 4. bataljona vojne policije Armije RBiH i osoba nadležna za navedeni zatočenički objekat, u prostorijama sportske dvorane "Musala" općina Konjic, koji je služio kao zatočenički objekat za nezakonito zatočene civile hrvatske i srpske nacionalnosti, osobno činio, naredio, omogućio i nije sprečavao nečovječna postupanja prema nezakonito zatvorenim civilima.

On se tereti da je u razdoblju od mjeseca svibnja do kraja listopada 1993. godine, u više navrata, u prostorijama objekta "Musala" i uredu koju je koristio kao upravnik, omogućio njemu podređnim stražarima nečovječno ponašanje prema zatvorenicima.

Također se tereti i da je omogućavao neovlaštenim osobama ulazak u zatvor da bi tukli zatvorenike, te je čak i sam činio nečovječna djela.

Optuženi je u više navrata tukao raznim predmetima i zlostavljao zatočenike koji su bili odvođeni i na prinudne radove, ukoliko bi kod njih pronašao komad kruha ili hrane.

U optužnici se navodi da je optuženi osobno nanosio teške tjelesne ozljede žrtvama koje su ostavile trajne posljedice i tjelesna oštećenja kod žrtava.

Zatočenicima su ozlijede nanošene raznim predmetima, a i seksualno su zlostavljani, prisiljavani na međusobna seksualna općenja, uključujući mučenja s užarenim predmetima po genitalijama.

Zbog svega navedenog, optuženi se tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. Krivičnog zakona SFRJ.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.