Oprez zbog poledice i odrona - 21.11.2017

odron
Niske temperature jutros pogoduju formiranju poledice, pa se savjetuje maksimalno oprezna vožnja. Posebno se izdvajaju dionice u višim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima.

Na putevima koji prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja, skreće se pozornost na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja. Izdvajaju se putni pravci: Konjic-Mostar, Jablanica-Prozor, Sarajevo-Foča, Novi Travnik-Bugojno i Turbe-Banja Luka. Zbog deminiranja terena na magistralnom putu M-14.1 Brčko-Bijeljina u naselju Gredice, svakodnevno od 08.00 do 16.00 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava prometa.

Na magistralnom putu M-5 Sarajevo-Pale (dionici Ljubogošta-Pale) još traje sanacija tunela Kalovita Brda, a saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu u neposrednoj blizini. Zbog aktiviranog klizišta na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka na lokalitetu Gornji Šeher, prometuje se naizmjeničnim propuštanjem vozila. Aktivna su klizišta i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača, gdje je izmijenjen režim prometa.

Zbog praznika, večeras do ponoći zabranjen je prijevoz eksplozivnih materija na području Republike Srpske. Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, priopćeno je iz IC BIHAMK-a.