Oprez u prometu: Poledica na cestama

cesta pod snijegom
Na cestovnim pravcima Glamoč-Mlinište i Livno-Šuica, zbog snijega, na snazi je zabrana prometovanja za teretna vozila preko 7,5 tona, priopćeno je iz BIHAMK-a.

- Snijeg ovoga jutra usporava odvijanje prometa na većini cesta u našoj zemlji. Posebno izdvajamo ceste u planinskim predjelima. Na području Romanije, Han Pijeska, kao i na planinskim prevojima na području Srednjobosanske županije obvezna je upotreba lanaca za teretna vozila. U zapadnoj i jugozapadnoj Bosni dodatne poteškoće pravi jak vjetar, koji stvara sniježne nanose. Niske temperature pogoduju formiranju poledice, posebno u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Ekipe putnih službi interveniraju na svim dionicama gdje je to neophodno, a mi apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno, kao i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog loših vremenskih uvjeta u Crnoj Gori, granični prijelaz Deleuša (Bileća-Nikšić) zatvoren je za teretna vozila. Također, zbog loših vremenskih uvjeta u Hrvatskoj, zabranjen je promet za teretna vozila sa prikolicom i tegljače na graničnom prijelazu Izačić.

Radovi na području Hrvatske i dalje su aktualni na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, tako da se na ovim prijelazima tijekom dana prometuje usporeno.

Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

U skladu sa Ugovorom koji je potpisan sa JP Ceste FBiH o obavljanju poslova pomoć-informacije na javnim cestama u dijelu Federacije BiH, BIHAMK je dužan da, bez naknade, svakom motoriziranom sudioniku u prometu godišnje pruži tri usluge tehničke pomoći na cesti, a najviše jednu uslugu tijekom mjeseca, sa ciljem stavljanja vozila u mobilno stanje. Ukoliko se kvar ne može otkloniti BIHAMK je dužan i ukloniti vozilo sa ceste do najbližeg servisa.

Besplatne usluge pomoći na cesti BIHAMK je obvezan pružiti sudionicima u prometu u sljedećim županijama: Unsko-sanskoj, Tuzlanskoj, Zeničko-dobojskoj, Bosansko-podrinjskoj, Srednjobosanskoj, Hercegovačko-neretvanskoj i Sarajevskoj županiji.