Oprez: Stiže ledeno doba, u Hrvatskoj umrle četiri osobe

Jedna je osoba preminula u Pitomači u Virovitičko-podravskoj županiji tijekom čišćenja snijega ispred svoje kuće. Vijest o još tri smrtna slučaja i sa osječkog i valpovačkog područja. Preminule su tri starije osobe, dvije u Osijeku i jedna u Valpovu. U hitnoj pomoći rekli su kako su svo troje bili kronični bolesnici, kojima se stanje pogoršalo zbog hladnoće, prenosi index.hr.

Liječnici stoga upozoravaju sve kronične bolesnike da se budu oprezni i zaštite se od hladnoće. Kronični bolesnici trebali bi se opskrbiti lijekovima za vrijeme velikih hladnoća i ostati u kućama. U slučaju bilo kakvih poteškoća ili problema sa zdravljem bilo bi dobro savjetovati se s liječnicima opće prakse.Oni koji moraju izlaziti van, moraju imati prikladnu obuću, paziti, pokušati hodati po očišćenim dijelovima, obući se toplo da ne bi došlo do ozeblina i ne piti alkohol.

U BiH je stanje slično, ako ne i gore, ali ne postoje relavantni podaci da li ima smrtno stradalih od hladnoća proteklih dana. Meteorolozi novi val hladnoća najavljuju za sutra, a kako nas po njima očekuju temperature i do -15 stupnjeva, treba ozbiljno shvatiti upozorenja liječnika i nadležnih službi.

hercegovina.info