Oprez: Moguće su nove poplave!

hodbina, Buna, poplava, oprez, poplave, stradali od poplave, dretelj, dretelj čapljina, voda
...u kojima bi ponovo stradalo stanovništvo pogođeno katastrofom iz svibnja prošle godine.

Prema tvrdnjama eksperata, za sada je situacija pod kontrolom, jer je padao snijeg, a ne kiša. Snijeg, kažu, usporava proces bujanja vodotoka, no, uprkos ovim konstatacijama, ne isključuju mogućnost novih plavljenja područja najviše izloženih izlijevanju rijeka.

U obzir svakako treba uzeti i činjenicu da većina općina, odnosno gradova, nije učinila mnogo na čišćenju korita i na nasipanju riječnih obala.

Dženan Zulum, klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda, kaže da, što se tiče hidrologije, za sada nema opasnosti.

- Sve opet ovisi od temperatura u narednom periodu. Ako bi došlo do naglog porasta temperatura, snijeg bi se naglo topio, što bi moglo izazvati poplave. Ali, za sada nema takvih naznaka. U danima vikenda temperature će biti u laganom porastu, tako da će se i snijeg topiti postepeno - kazao je Zulum.

Darko Borajević iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske smatra da je dobro što je počeo padati snijeg.

- Otopljavanje će početi za dva-tri dana pa će tako ovo vode što ima u vodotocima do tada oteći. Vodotoci su dosta visoki, ali su u RS ispod kvota redovne obrane od poplava - ističe Borajević.

Vodostaj na brani Modrac na tački prelijevanja

Tijekom protekla 24 sata usljed intenzivnih padalina došlo je do daljnjeg porasta vodostaja lokalnih vodotoka. Rijeka Spreča izlila se na područjima općina Gradačac i Doboj-Istok i poplavila oko 160 hektara zemljišta, a u općini Doboj-Istok okružila je 10 stambenih objekata, navode iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Općinska služba civilne zaštite i Mjesna zajednica Klokotnica su angažirale ljudstvo koje je pomoću pumpi spriječilo nastajanje veće materijalne štete.

Vodostaj na brani hidroakumulacije Modrac jučer u 14 sati iznosio je 199,10 m.n.m, a točka prelijevanja je 200 m.n.m. U odnosu na mjerenje u četvrtak u sedam sati, bio je viši za 31 centimetar.
Nivo vodostaja (u cm)

806 Sava
114 Tinja
285 Una
216 Saba
170 Vrbas
199 Bosna
380 Spreča
280 Drina

avaz.ba