Općina ne dopušta daljnju obnovu Franjevačkog doma u Sarajevu

franjevacki dom

... "Svjetlo riječi", stala je te je upitno hoće li se do kraja realizirati. Naime, Općina Novo Sarajevo oglasila se kako polaže pravo na tu zgradu i zemljište na kojem je ona napravljena iako povijesne činjenice govore drugačije.

- Franjevačka provincija Bosna Srebrena Sarajevo prije Drugog svjetskog rata kupila je zemljište na području sadašnje općine Novo Sarajevo i izgradila Franjevačku teologiju sa svetištem sv. Nikole Tavelića.

Zgrada i zemljište su joj 1947. godine nepravedno i nasilno oduzeti. A 1993. je u tijeku ratnih djelovanja zgrada bila devastirana i dobrim dijelom izgorjela i urušena.

Na molbu Franjevačke provincije Bosne Srebrene, Vlada BiH je na 31. sjednici, održanoj 30. listopada 1996. godine, donijela zaključak kako se "objekti: bivše Teologije na Grbavici - Sarajevo i konvikta (gimnazijska zgrada i zemljište u Visokom) daju na korištenje Provincijalatu Bosne Srebrene i da se istodobno pokrene postupak vraćanja te imovine Franjevačkom provincijalatu kao bivšem vlasniku".

Od tada pa do danas mi smo korisnici ove naše kuće i dvorišta prema važećem ugovoru između Općine Novo Sarajevo i Franjevačkog provincijalata Bosne Srebrene sklopljenog 18. listopada 2006. godine na neodređeno vrijeme do donošenja Zakona o restituciji.

Hvala Bogu i dobrim ljudima, uspjeli smo do danas obnoviti više od osamdeset posto zgrade, u kojoj su smješteni studentski dom, pučka kuhinja, "Svjetlo riječi", znači, riječ je o prostoru koji je namijenjen općem društvenom dobru te humanitarnim djelatnostima.

Ostalo nam je još obnoviti preostali dio naše zgrade. Međutim, iznenadio nas je i zatekao negativan odgovor od općinskih vlasti. Ne dopuštaju nam obnoviti preostali dio zgrade, opravdavajući to zakonom koji govori da ova naša zgrada i dvorište zapravo nisu naši, nego pripadaju Općini Novo Sarajevo, a znamo da se tek od 2003. godine Općina Novo Sarajevo vodi kao vlasnik - ističe Fra Jozo Marinčić, provincijal Bosne Srebrene.

Dodaje kako Franjevačka provincija Bosna Srebrena, po svemu, zaslužuje pravnu i moralnu sigurnost povratka spomenute imovine kao najstarija živuća institucija kojom se čak dokazuje i državnost BiH.

- Zbog toga nas još više iznenađuje da nam se i danas nanosi nepravda. Kada smo mislili da su vremena progona vjerskih zajednica davno iza nas, ponovno nam se pokušava oduzeti naša imovina. A tome pogoduje inertnost i neučinkovitost zakonodavne vlasti koja ne donosi validne zakone i ne rješava pitanja povratka imovine vjerskim zajednicama - zaključio je Marinčić.

Večernji list BiH