Oni su obranili našu slobodu: Hrvatski dragovoljci prvi stali prije 21 godinu u obranu BiH

HVO
...njezinu neovisnost i teritorijalnu cjelovitost, čime, kao takvi, zaslužuju poseban status u Bosni i Hercegovini", stoji u priopćenju iz Udruge dragovoljaca i veterana i Udruge organizatora Domovinskoga rata HRHB-a Mostar otpora HVO-a u BiH.

"Žalosno je da oni koji bi trebali, i koji su dužni štititi dignitet branitelja i Domovinskog rata, lagodno sjede u svojim uredskim foteljama nezainteresirani što se i danas, 21 godinu nakon rata, hrvatski dragovoljci i dalje optužuju za zločinački pothvat, što im se umanjuje značaj i sudjelovanje u obrani BiH, te što se brutalno i nezakonito, kršenjem svih pravnih i moralnih normi, izvode iz stečenih prava i guraju na margine socijalno-problematične društvene skupine.

Nezainteresirano, i u šutnji promatraju agoniju kroz koju i danas prolaze hrvatski dragovoljci, ti isti dragovoljci na doprinosima čije žrtve i danas uživaju svoju osobnu lagodu. Dana 18. rujna 1991. vjerojatno se i ne sjećaju.

No, taj isti 18. rujna 1991. zasigurno će ostat vječno u sjećanju svih onih koji su se tada hrabro ustali i organizirali obranu kako bi pružili otpor neprijateljskoj agresiji.

Stoga, povodom 21. obljetnice početka organizirane obrane od agresije svim dragovoljcima Domovinskog rata, dragovoljcima grada Mostara, Širokog Brijega, Čitluka, Ljubuškog, Posušja, Gruda, Čapljine i Stoca, u spomen na 18. rujna '91., čestitamo Dan organizirane obrane BiH", stoji u priopćenju, koje su potpisali brigadiri Petar Zelenika i Jadtran Topić.