Oliver Py: Svaka generacija ima svoju borbu, u BiH je bio rat za demokraciju

Oliver Py, redatelj, izjava

Francuskom redatelju Oliveru Pyu u Pozorištu mladih uručena je novoustanovljena nagrada "Susan Sontag" za kritičko mišljenje, a koju su ustanovili 'Sarajevo Fest umjetnost i politika' i Davide Rieff, sin Susan Sontag.

Oliver Py je francuski redatelj i direktor Festivala Avignon, jednog od najvećih i najvažnijih teatarskih festivala na svijetu. Oliver Py je umjetnik, mislilac, kritičar društvenih zbivanja i aktivist. Objavio je brojne tekstove u francuskim novinama štiteći prava manjina. Piše i govori protiv rasizma i policijske brutalnosti. U svojim tekstovima štiti migrante. Glasan je zaštitnik prava seksualnih manjina. Izrazit je protivnik ekstremnih desničarskih politika. Oliver Py je kroz cijeli svoj profesionalni život primjer kritičkog mišljenja, izuzetnog umjetničkog stvaralaštva i ljudske čestitosti.

Direktor festivala Haris Pašović podsjetio je da je u srpnju 1995. godine Oliver Py pokrenuo prosvjed umjetnika i štrajk glađu tražeći od francuskih vlasti da odmah interveniraju u Srebrenici i zaštite Bošnjake u Bosni i Hercegovini. Pašović je naglasio da je Py velika europski značajna osoba.

U obraćanju nakon dodjele nagrade Oliver Py istakao je da je rat u Bosni i Hercegovini prije svega bio rat između onih koji su željeli demokraciju i nekih koji to nisu željeli. Nije to bio, smatra Py, etnički rat,već rat za demokraciju.

Kako kaže boraveći u Sarajevu imao je priliku shvatiti to jer se susretao s nekim divnim ljudima.

I danas dvadeset i više godina od tad možda neki mladi ljudi misle da ne trebaju više voditi političke borbe, ali one su, naglasio je Py, uvijek potrebne. I svaka generacije ima svoju borbu.

Boriti se može, smatra francuski redatelj i predstavama, jer dobra predstava je uvijek politična na neki način.

"Ima borbi u kojima možete uživati, ali u nekima ne, ne mora se uvijek biti žrtva. Nekad niste ni svjesni da je ono što radite, borba. Ne odustajte od života, živite" - poručio je danas u Sarajevu Oliver Py prvi dobitnik nagrade Susan Sontag.

Susan Sontag je bila jedan od najvećih intelektualaca 20. stoljeća i beskompromisna kritičarka političkih i društvenih događaja. Sontag je došla da pomogne Sarajlijama tijekom Opsade, i pisala je o Opsadi u novinama i drugim publikacijama širom svijeta. Za vrijeme Opsade režirala je u Sarajevu predstavu 'Čekajući Godota' Samuela Becketta.