Ohrabrujuće presude o ništavnosti ugovora s bankom

udruga franak, Volksbank, presuda Visokog trgovačkog suda, banke, štediše, švicarska, razina tečaja eura, udruga franak, franak, Švicarska narodna banka, udruga franak, franak, samoubojstva, krediti, Švicarci, Švicarska narodna banka, franak, franak, euro, Kemal Duraković, švicarski franak, kredit u švicarcima, kredit, franak, švicarski franak, franak, udruga franak, švicarski franak, Narodna stranka , udruga franak, banke, hrvatske banke, švicarski franak, udruga franak, hrvatske banke, udruga franak, Hypo-Alpe-Adria-Bank, Sberbank, Raiffeisenbank Austria , udruga franak, banke, Švicarci protiv , referendum, socijalna pomoć, švicarska, švicarski franak, kredit u švicarcima, švicarski franak, Ljubljana, korupcija, najkorumpiranija, švicarska

... donio 35 presuda u korist korisnika kredita, proglašavajući ugovore o ovim kreditima ništavnim.

Poravnanje dugova
"Time je omogućeno poravnanje dugovanja i korisnik se obvezuje da vrati samo onaj iznos iskazan u KM koji je i podigao na dan nastajanja kredita", kazao je Duraković za Dnevni avaz, koji smatra da su za sve korisnike kredita ove presude ohrabrujuće.

On ističe i da pozivi i pritisci iz banaka ne prestaju, dok su, kako napominje, ponude o reprogramiranju kredita i dugovanja novi pokušaj prevare.

"Iako većina korisnika zna da se reprogrami ne trebaju uzimati, u posljednje četiri godine bilo ih je 122. Nude se na poklon dvije otplate, ali i odustajanje od tužbi i reprogramiranje po današnjem kursu", naglašava Duraković.

Dijelimo probleme
Tijekom prošloga tjedna u Hrvatskoj su predstavnici oštećenih korisnika kredita u francima dogovorili da se u skladu sa situacijom organiziraju i zajednički prosvjedi pred bankama.

"Nismo precizirali kada, to ćemo naknadno dogovarati. Ustanovili smo da su korisnici kredita u francima u BiH ipak u boljem položaju od ostalih u regiji, ali bismo to učinili iz solidarnosti, jer i sami dijelimo te probleme", navodi Duraković i naglašava da je u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i BiH blizu 200.000 dužnika u francima, od čega je najviše u Hrvatskoj (120.000).

9.802 dužnika u švicarskim francima u BiH
6.100 u Federaciji BiH
3.702 u Republici Srpskoj
200.000 dužnika u francima u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i BiH