Odvjetnici očekuju slobodu za šestorku

šestorka, hrvatska šestorka u haagu, Proces u Haagu, Den Haag, hrvatska šestorka u haagu, hrvatska šestorka u haagu, Haag, Proces u Haagu, Presuda u Hagu, hrvatska šestorka u haagu, Den Haag, haška šestorka, Haag, Međunarodni sud pravde u Den Haagu (ICJ), hrvatska šestorka u haagu, presuda Međunarodnog suda pravde u Haagu, haška šestorka, pismo, Slobodan Praljak
...a prema tvrdnjama odvjetnika optuženih oni su kroz žalbeni postupak uradili sve kako bi se skrenula pažnja na dokaze te proveli pravnu elaboraciju, a sve s ciljem rušenja teze o navodnom udruženom zločinačkom poduhvatu.

Njihova su očekivanja kako će presuda biti oslobađajuća, a pritom odvjetnici navode i kako je žalbeni postupak iz ožujka ove godine pokazao da su timovi obrane uradili dobar posao na argumentiranom pobijanju navoda presude.

Očekivanje

Nika Pinter, odvjetnica generala Slobodana Praljka za Dnevni list je kazala kako očekuje isto ono što je navela i ranije, a to je oslobađajuća presuda ili ukidanje presude.

"Ja mislim isto što sam mislila i kada sam predlagala oslobađajuću presudu, odnosno ukidanje presude. Zbog povreda postupka na štetu Slobodana Praljka kojem su narušena sva moguća prava obrane. Procesne greške su takve da jedino što mogu ispraviti je da se ukine presuda. Kod toga ostajem", naglasila je Pinter. Kada je riječ o žalbenom postupku ona je podsjetila kako su obrane davale argumente na temelju onoga što je u prvostupanjskom postupku predano Sudu.

-U žalbenom postupku se ne uvode dokazi-samo se ukazuje na one koji su već uvedeni i pravno se argumentira, dodala je ona.

Obaranje ključne teze

Vesna Alaburić, odvjetnica generala Milovoja Petkovića u razgovoru za Dnevni list kazala je kako očekuje i nada se da će njen klijent za Božić doći doma. To bi značilo, pojasnila je, da se nada kako će vijeće donijeti oslobađajuću presudu, a ako ne, onda da bude smanjena kazna kako bi sukladno kriteriju dvije trećine održane kazne general Petković ove godine bio kući. Podsjeća i kako su obrane tijekom suđenja i u žalbenom postupku tražile da se presuda preinači u oslobađajuću.

Kada je riječ o tezi o navodnom udruženom zločinačkom poduhvatu Alaburić kaže kako misli da su obrane uspjele osporiti navedenu tezu.

"Smatram da smo pred novim vijećem, koje je moglo puno objektivnije neke stvari analizirati, uspjeli osporiti tezu da su se neki politički planovi željeli ostvariti činjenjem zločina, dakle planiranjem ubojstava, silovanja, paljenja i sličnih zločina. Uspjeli smo dokazati da to naprosto nije tako, naglasila je Alaburić.

Dodaje i kako smatra da su uspjeli dokazati, a za to postoje, ističe ona, jasni i nepobitni dokazi, da nije postojao nikakav zločinački plan.

"Bez obzira što su zločini počinjeni, nitko nije te zločine planirao svjesno, namjerno, činio ih mjesecima zato da bi ostvario nekakav politički cilj", navela je ona.

Alaburić pritom ističe i kako bi, da razmišljam i sudi samo po pravničkim kriterijima očekivala ukidanje ove presude.

"To je zašto što je prvostupanjski Sud zaista napravio nekoliko kardinalnih pogrešaka.

Ali s obzirom na sve okolnosti, strategiju zatvaranja suda, teško da bi se moglo očekivati potpuno ukidanje presude i ponovljeno suđenje. S druge strane čak i takva varijanta bi bila vrlo nepravedna prema svoj šestorici okrivljenika jer ponovljeno sušenje nakon 14 godina procesa bilo bi zaista krajnje neprilično. To ne smatram izglednim rješenjem", zaključila je Alaburić.

Nepravomoćna presuda

Haški je sud šestoricu bosanskohercegovačkih Hrvata u svibnju 2013. nepravomoćno osudio na kazne od 10 do 25 godina zatvora.

Bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je tada osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Piše: D. Pušić, [email protected]