FOTO  Održana sjednica Predsjedništva skupštine saveza općina i gradova FBiH

sastanak

... aktualne situacije s migrantskom krizom u Bosni i Hercegovini, sjednici je prisustvovao Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Nakon izlaganja prisutnih o aktuelnim pitanjima vezanim za migrantsku krizu, Predsjedništvo Saveza je usvojilo sljedeće zaključke:

- Predsjedništvo Saveza gleda na migrantsku krizu kao na fakt i stvarni problem s čijim rješavanjem se ne mogu nosti same lokalne zajednice na koje je pao ovaj teret;
- Teret rješavanja krize se mora podijeliti počev od državnog nivoa, preko Federacije BiH, zatim vlada kantona i lokalnih zajednica, a što takođe mora pratiti i aspekt finansiranja (odozgo prema dole);
- Rješenja koje se iznađu ne smiju bitno remetiti uvjete života stanovništva lokalnih zajednica;
- U najskorije vrijeme ponovo održati sastanak na ovu temu u proširenom sastavu (s ministricom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i premijerom Federacije Bosne i Hercegovine, a u cilju daljeg rješavanja problema migranata.

Inače, na početku sjednice ministar Mektić je upoznao članove Predsjedništva Saveza o poduzetim aktivnostima Ministarstva sigurnosti povodom ovog pitanja istakavši da je problem imigranata od izuzetnog značaja za lokalne zajednice jer one nose teret ove krize.

Ministar Dragan Mektić je istakao da je fokus stavljen na dva aspekta, i to zaštitu i jačanje granica Bosne i Hercegovine i humanitarni aspekt migrantske krize. Naglasio je da će u skorije vrijeme biti uspostavljena dva prihvatna centra za migrante, jedan u okolini Sarajeva (Hadžići) i drugi u Velikoj Kladuši. Takođe je naglasio problem ilegalnih migranata u našoj zemlji.