Održana sjdnica Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH

Božo Ljubić, Hrvatski narodni sabor, HNS BiH, Dragan Čović, Božo Ljubić, Hrvatski narodni sabor, HNS, Hrvatski narodni sabor, Vijeće ministara, HNS, kanal na hrvatskom jeziku, Hrvatski narodni sabor, priopćenje, Mostar, Hrvatski narodni sabor, osuda, doris pack, sda, SDP BIH, Hrvatski narodni sabor, priopćenje, HNS, sabor, Hrvati u BIH, HNS, HNS BiH
...u Den Haagu i na sudovima u Bosni i Hercegovini u procesima protiv hrvatskih civilnih i vojnih dužnosnika, stoji u priopćenju iz Ureda za odnose s javnošću HNS-a.

Glavno vijeće konstatiralo je da svaki zločin mora biti procesuiran. Iako ratni zločini ne zastarijevaju, Glavno vijeće očekuje da se predmeti, a posebno najteži predmeti ratnoga zločina, završe u razumnom roku.

Glavno vijeće odbacuje tezu Tužiteljstva haškoga suda o udruženom zločinačkom pothvatu za koje se sudi visokim hrvatskim civilnim i vojnim dužnosnicima iz Bosne i Hercegovine.

Konstrukcija o udruženom zločinačkom pothvatu pokušaj je kriminilazacije cijeloga jednoga naroda i svakoga pripadnika toga naroda. Ovakva konstrukcija, koju ne poznaje međunarodno kazneno pravo, upućuje na političku instrumentalizaciju Tužiteljstva i odstupanje od načela i ciljeva Haškoga suda koji je utemeljen za suđenje za konkretne ratne zločine, tvrdi se u priopćenju sa sjednice Glavnog vijeća HNS-a.

"Glavno vijeće zabrinuto je neujednačenom sudskom praksom pred sudovima u BiH, koja je rezultat primjene različitih kaznenih zakona koji propisuju bitno različite visine kazni za ista kaznena djela, što dovodi do nejednakosti građana pred zakonom, ovisno o tome pred kojim im se sudom sudi. Glavno vijeće zbog toga očekuje da se zakonska legislativa i u organizacijskom i u materijalnom i procesnom smislu u potpunosti uskladi s Europskom konvencijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama. Glavno vijeće zadužilo je Odjel za gospodarstvo da pripremi analizu poslovanja, financijskoga i kadrovskoga stanja u javnim poduzećima. Glavno vijeće zaključilo je da će u razdoblju od najmanja svaka dva mjeseca održavati sjednice na kojima će sudjelovati predsjednik Predsjedništva HNS-a i predsjednici vlada županija koji su iz stranaka Hrvatskoga narodnoga sabora", stoji na kraju priopćenja.

Fena