FOTO  Održana Konferencija Novi programi EU fondova za period 2014-2020

konferencija, Europska unija

...na Gospodarskom sajmu u Mostaru u organizaciji talijanske gospodarske komore CHIETI. Konferenciju je otvorio i nazočne pozdravio gradonačelnik grada Mostara, gosp. Ljubo Bešić zahvalivši se Upravljačkom tjelu Jadransko-jonskog programa na dosadašnjim ulaganjima kroz projekte EU fondova u mostarskoj regiji. Predsjednik Gospodarske komore Roberto Di Vicenzo predstavio je programe EU fondova, prioritete i pravila dok je direktorica upravljačkog tijela IPA programa Paola Di Salvatore održala predavanje Kako projektirati,upravljati i pravilno financijski izvještavati u projektima EU.

Poseban naglasak stavljen je na stručno usavršavanje koje Di Salvatore ističe kao jedan od glavnih nedostataka u pripremi projekata. Svjesni ovog problema predstavnici Jadransko-jonskog programa već sudjeluju u provedbi programa Projekti EU fondova koji se održava na Sveučilištu u Mostaru. Voditeljica programa prof.dr. Mirjana Milićević kazala je: Kroz Program EU projekti koji se provodi na Sveučilištu izravno su uključeni suradnici iz IPA programa i osobno direktorica Upravljačkog tijela gđa. Paola Di Salvatore. Na taj način omogućili smo studentima direktan pristup obuke u pripremi projekata. Današnje predavanje gđe. Di Salvatore Kako projektirati,upravljati i pravilno financijski izvještavati u projektima EU je dio onoga što slušaju naši studenti. Kroz obrazovnu ulogu Sveučilište nastoji upoznati širu zajednicu sa značenjem pridruživanja EU, koristima koje on donosi s naglaskom na trenutačne mogućnosti pretpristupne financijske pomoći kroz aktualne IPA fondove. Inače, suradnja između gospodarske komore i Sveučilišta je nužna budući fakulteti kao visoko obrazovne institucije reguliraju kadrovsku politiku na tržištu rada."

Cilj Konferencije je dati pregled programskih ciljeva i prioriteta Europske Unije te pružiti uvid u kontekst i smjer kretanja pojedinih europskih politika i gospodarskog razvoja. Programi EU projekata u razdoblju 2014.-2020. prate ciljeve europske strategije EUROPA 2020 kojom su određena 3 osnovna prioriteta:
- Pametan rast - rast i razvoj gospodarstva.
- Održiv rast - efikasna upotreba resursa i energije te ekološki prihvatljivo i konkurentno gospodarstvo.
- Uključiv rast - označava uključivanje svih zemalja članica, regije i pojedinaca, gospodarstvo visoke zaposlenosti i socijalne uključenosti.
Ovakve reforme osiguravaju građanima prilagodbu i razvoj standarda koji koriste ostali građani Europske unije, a cilj je potaknuti zapošljavanje i socijalnu uključivost.