FOTO  Održan ljetni kamp Talijana u Grahovu

bosansko grahovo, kamp, talijani
Gosti iz Italije bili su smješteni privatno u selu Obljaj, a u nedjelju 5. srpnja susreli su se prvi put sa župnom zajednicom u Grahovu u crkvi sv. Ilije proroka gdje su zajedno s domaćim vjernicima proslavili dvojezičnu svetu misu na hrvatskom i talijanskom koju je predvodio grahovski župnik don Davor Klečina. On je gostima govorio o prošlosti grahovske župe te o sadašnjim izazovima i problemima s kojima se susreću župa i vjernici, ali i svi stanovnici Bos. Grahova.

Ljetni kamp sastojao se od svakodnevnog volonterskog fizičkog rada, pa su mladi Talijani zajedno s domaćim ljudima - prvenstveno mladima - iz Grahova i Drvara, imali radne akcije u kojima su očistili i ogradili teren oko župne crkve u Obljaju, te pomogli starijim ljudima i ostalim mještanima u selu u košenju i kupljenju trave.

Svaku večer su se pred grahovskom župnom crkvom u Obljaju priređivale sportske igre i zajedničko druženje talijanske i domaće djece i mladih, a domaćini su gostima omogućili i jahanje na konju te ribarenje na obližnjoj rječici. Vrhunac druženja je bila zajednička „fešta" koju su domaćini priredili u čast svojim gostima ponudivši im lokalne specijalitete - gulaš, te jaretinu i prasetinu na ražnju, a nije nedostajalo ni zvukova harmonike.

Goste iz Italije posjetio je i pozdravio načelnik općine Bos. Grahovo Uroš Makić koji ih je upoznao s problemima s kojima se susreće mahom povratničko stanovništvo ove općine.

Za vrijeme svog boravka u Grahovu, Talijani su posjetili Dnevni centar za djecu „Gnijezdo", prostorije Udruge žena Grahovo, te pravoslavnu crkvu sv. Petra i Pavla gdje im je domaći paroh govorio o povijesti i sadašnjosti crkve i parohije.

Domaćini su gostima pokazali i prirodne ljepote grahovskog kraja i ovog dijela Bosne, i to je ono što je na Talijane ostavilo najsnažniji dojam. Posjetili su planinu Šator i Šatorsko jezero, slapove Une u Martin Brodu te izvor Bastašice kod Drvara.

Posjet Martin Brodu je iskorišten i za obilazak manastira Rmanj, a u Drvaru su gosti posjetili župnu crkvu sv. Josipa gdje su slavili misu zahvalnicu i susreli se s domaćim vjernicima.

Plod ovog radnog kampa su nova poznanstva i prijateljstva, te međusobno upoznavanje kulture i običaja različitih naroda. Stoga ni ne čudi što su se na rastanku u nekim očima pojavile i suze. Gosti su domaćine pozvali u uzvratni posjet, ali i obećali ponovni dolazak u Grahovo te mogućnost financiranja jednog manjeg projekta koji bi bio trajan znak međusobne povezanosti i prijateljstva.

Nakon boravka u Grahovu, gosti iz Italije otišli su u dvodnevni posjet Sarajevu.