Odluka o referendumu objavljena u Službenom glasniku RS

- Odluka stupa na snagu osmog dana nakon objave u 'Službenom glasniku', rekao je v.d. direktora „Službenog glasnika RS-a" Proko Dragosavljević.

Za dan održavanja referenduma utvređuje se prvi tjedan po isteku 45 dana od dana stupanja na snagu ove odluke, a referendum se raspisuje na cijeloj teritoriji tog bh. etiteta.

Sljedeći korak nakon stupanja na snagu odluke bit će formiranje komisije za sprovođenje referenduma za što je nadležna Narodna skupština RS-a.
Komisija će se morati obratiti i Središnjem izbornom povjerenstvu BiH kako bi im dostavili njihov popis punoljetnih građana korišten za izbore.
Ukoliko ne bude reakcije OHR-a, te sve se ove pripreme izvrše na vrijeme, referendumsko pitanje o kojem će se građani izjasniti glasi: „Podržavate li nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužiteljstvu BiH, i njihovu neustavnu verifikaciju u Parlamentarnoj skupštini BiH"?
Ministarstvo uprave još nije uradilo detaljnu procjenu koliko će sredstava biti potrebno za sve pripreme izjašnjavanja građana, a neke grube procjene govore da se radi o oko pet milijuna KM.

U ovogodišnjem proračunu nije planirana ta stavka, pa će Vlada posegnuti za proračunskom rezervom, potvrdio je premijer Aleksandar Džombić.

Prema Zakonu o referendumu, dobijeni stav građana nije obvezujući, već je referendum savjetodavne prirode.

Vršitelj dužnosti šefa Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini Renzo Daviddi upozorio je da je pitanje referenduma iritantno i predstavlja političku prepreku, a stav OHR-a je da je međunarodna zajednica nedvosmisleno stavila na znanje tijekom proteklih dana da neće dozvoliti da državne nadležnosti poput Suda i Tužiteljstva BiH budu poništene ili na drugi način ograničene od bilo kojeg bh. entiteta.

- To bi predstavljalo izravno ugrožavanje Daytonskog mirovnog sporazuma, te samim tim i države Bosne i Hercegovine", stav je OHR-a.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a prošlog tjedna je zauzeo stav da Narodna skupština RS-a nema nadležnost odlučivati o pitanjima koja su u isključivoj nadležnosti države BiH i visokog predstavnika u BiH, te pozvao Valentina Inzka da poništi odluku Skupštine RS-a o odluci o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužiteljstvu BiH.

Iz OHR po pravilu je komentar da nikada ne spekuliraju o budućim mjerama visokog predstavnika.( Fena)