Odbori za branitelje HDZ-a BiH i HNS-a BiH: Nezakonita federalna vlada krivotvori povijest

Postojavanje postrojba HVO-a.
...potrebe žurnog očitovanja o Odluci Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koja se odnosi na ukidanje određenih zapovjednih dužnosti koje je Federalni zavod PIO/MIO primjenjivao u postupku umirovljenja sukladno Uredbi o stjecanju prava na starosnu mirovinu pod povoljnijim uvjetima pripadnika bivše vojske FBiH i državnih službenika i namještenika bivšeg Federalnog Ministarstva obrane.

Odbori najoštrije osuđuju nezakonitu Odluku Vlade FBiH kojom se na najgrublji nezakonit način pokušava mijenjati povijest Domovinskog rata i negirati postojanje postrojbi HVO tvrdeći da su u su vremenu do 08.04.1992.godine postojale samo postrojbe HOS-a sa pripadajućim zapovjedništvom te da je HVO imao obezglavljenu vojsku bez zapovjedništva, ili da je njome do 08.04.1992.godine zapovijedalo zapovjedništvo HOS-a.U potpunosti je neprihvatljiv i stav Federalnog ministarstva branitelja i Vlade Federacije BiH naveden spornoj Odluci u kojem se tvrdi da su u periodu od 18.09.1991.godine do 08.04.1992.godine postojali samo regionalni,gradski i općinski stožeri HOS-a a da su stožeri HVO nastali tek iza 08.04.1992.godine.

Ovom odlukom po tko zna koji put Federalno ministarstvo branitelja i Vlada FBiH na sustavan i organiziran način urušavaju pravni poredak,vladavinu prava i na nezakonit način ukidaju stečena prava branitelja unoseći nemir,pravnu nesigurnost i potičući nacionalnu netrpeljivost.

Kako drugačije protumačiti činjenice navedene u tzv.Izvješću Federalnog ministarstva za pitanja branitelja o tumačenju Uredbe koja je također usvojeno na sjednici Vlade FBiH a u kojemu se navodi kako je neformalna skupina, u čijem sastavu su bili i članovi Luka Babić te Ferid Buljubašić koji uopće nisu uposlenici ministarstva, na nekom sastanku zaključili da je izvršena zloupotreba u provedbi Uredbi. Od nelegalne i neligitimne Vlada FBiH nismo mogli ni očekivati ništa drugo nego da procijeni da je stav nelegalne skupine mjerodavniji od stava Ureda Vlade FBiH za zakonodavnstvo i usklađenost s propisima Europske unije u kojemu se navodi „ Ukazujemo da se u konkretnom slučaju ne radi o upravnim aktima,pa radi toga , resorno ministarstvo nemože niti tražiti suglasnost za poništenje od Vlade Federacije, kako se nepravilno predlaže dostavljenim Prijedlogom odluke."

U svome daljnjem obrazloženju Ured za zakonodavstvo predlaže Vladi FBiH donošenje zaključka kojim će se utvrditi stavovi za zakonito rješenje problema.

Odbori za branitelje ovim putem pozivaju sve pravosudne institucije FBiH da se uključe u zaštitu bezočnog kršenja ljudskih prava i urušavanja pravnog poretka pred očima javnosti dok nisu nastale štete koje mogu imati nesagledive posljedice .

Odbori za branitelje HDZ-a BiH i HNS-a BiH zahtjevaju od institucija nadležnih za realiziranje sporne odluke da temeljem mišljenja Ureda Vlade FBiH za zakonodavstvo i usklađenost sa propisima Europske Unije stanu na stranu zakona i Ustava ove zemlje i onemoguće provođenje nezakonite Odluke i postupe sukladno prijedlogu Ureda kako bi se utvrdili stavovi za zakonito rješenje ovog problema.

Odbori su u nastavku sjednice upoznati s Deklaracijom o ulozi države u rješavanju pitanja osoba nestalih uslijed oružanog sukoba i povreda ljudskih prava potpisane od strane Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Pozdravljamo donošenje ove Deklaracije i pozivamo sve mjerodavne institucije da ulože maksimum napora i ubrzaju proces pronalaženja nestalih osoba na dobrobit njihovih obitelji i doprinosa općem pomirenju u regiji.

Na kraju sjednice odbori za branitelje HNS-a BiH i HDZ-a BiH dali su podršku svim listama HNS-a BiH te prof. dr. Draganu Čoviću, kandidatu predloženom u ime HNS-a BiH za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, priopćeno je iz Odbora za branitelje HDZ BiH i Odbora za branitelje HNS BiH.