Odbor za investicije BiH potvrdio listu prioritetnih projekata dostavljenih Europskoj komisiji

saša dalipagić, Autoceste FBiH, saša dalipagić, Pariz, saša dalipagić, BIH
Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine je putem Direkcije za europske integracije Bosne i Hercegovine zaprimilo akt Generalnog direktorata Europske komisije za Susjedsku politiku i pregovore o proširenju, kojim se potvrđuje da su 4 aplikacije, dostavljene ispred Bosne i Hercegovine u okviru prvog poziva za sufinanciranje projekata uvrštene u drugi ciklus provjere i ocjenjivanja aplikacija.
Naime radi se o projektima Sanacije i modernizacije luke Brčko, projekt vrijedan 3,5 miliona eura i isti je podržan od strane EBRD-a, projekt izgradnje dionice autoceste između čvorišta Johovac i čvorišta Rudanka na koridoru Vc u vrijednosti od 69 miliona eura, također projekt podržan od strane EBRD-a, projekt izgradnje dionice autoceste Zenica sjever - Žepče jug - Pod-dionica Ponirak - Donja Gračanica na koridoru Vc u iznosu od 19 miliona eura koji projekt je podržan od strane EIB-a i projekt izgradnje dionice autoceste Mostar jug - Počitelj na koridoru Vc u iznosu od 39 miliona eura također podržan od strane EIB-a.
Napominjemo da su predmetne aplikacije odobrene od strane Državnog odbora za investicije na 6. sjednici održanoj 30.03.2016. godine, te su dana 31.03.2016. godine, putem DIPAK-a proslijeđene tajništvu WBIF-a.

Europska komisija je Odluku o pokretanju drugog kruga provjere i ocjene ovih aplikacija donijela nakon što je Državni odbor za investicije BiH potvrdio prioritetnost prednje navedenih projekata te o istoj Odluci izvijestio Europsku komisiju. Također je važno naglasiti da je na Vijeće ministara BiH na 64. sjednici održanoj 14. srpnja 2016. godine usvojilo dokument Strategija prometa BiH za razdoblje 2016-2030, čije neusvajanje je predstavljalo jednu od najznačajnijih zapreka u postupku ishodovanja pozitivnih ocjena za prednje navedene projekte.

U ranijem razdoblju, zamjenik ministra Saša Dalipagić je u nekoliko navrata intervenirao zahtjevom prema ministru Ismiru Juski, te prema Direkciji za europske integracije Bosne i Hercegovine i Misiji Bosne i Hercegovine pri Europskoj uniji, s ciljem vraćanja projekta dionice Mostar jug - Počitelj na listu prioritetnih projekata. Sve ove radnje su poduzimane iz razloga što je poduzeće Autoceste F BiH, mimo redovnog postupka skinulo predmetnu dionicu s liste prioritetnih projekata, odnosno svojim postupanjem je bitno izmjenilo listu aplikacija BiH usvojenu i odobrenu od strane Odbora za investicije BiH.