Odbijen SDP-ov zakon o policiji

policija, lažna diploma, akcija, policija, Hercegovina, MUP ZHŽ, tjeralica, navijački neredi, Poljud, Hrvatska, Vatreni, Dragan Paravinja, dnk, ubojstvo, arkan, tjeralica, uhićenje, dileri, Busovača, granica, silovanje, narko mafija, Čapljina, Hutovo blato, Široki Brijeg, krađa, Posušje, djeca, policija, Tomislavgrad, svećenik, ukradeno vozilo, lopov, pažnja, Ferid Suljović, SDP BIH, Sarajevo, policija, droga, Sinj, livnjak, tjeralica, MUP ZHŽ, ivan roso, MUP ZHŽ, tjeralica, ubojstvo, lopovi, Mostar, krađa, Posušje, krađa, provala, MUP ZHŽ, prijetnje, uhićenje, policija, Jablanica, Rama, krađa, vozilo, policija, tjeralica, MUP ZHŽ, Rama, zlatarnica, pljačka, Hrvatska, nestali, policija, Mostar, krađa, automobil, tjeralica, Ljubuški, sud, Livno, krađa, zlato, Neretva, leš, Metković, Tuzla, nestanak, Vrgorac, meso, šverc, rakovi, krijumčarenje, BIH, Hrvatska, dragan žulj, nestanak, Dubrovnik, Hrvatska, krađe, uhićenja, Dubrovnik, silovanje, Ljubuški, krađe, policija, silovatelj
Ministar unutarnjih poslova KS-a Muhamed Budimlić govoreći o zakonu kazao je da donosi viši stupanj odgovornosti, viši stupanj poštivanja javnog interesa te operativne samostalnosti policije.

No, zastupnici SDA, iako partnerska stranka SDP-a, protivili su se od samog početka ovome zakonu, zbog čega se govorilo i o poljuljanim odnosima dvaju stranaka, potpisnica platforme.

Predsjednik Kluba SDA u Skupštini KS-a Elmedin Konaković najavio je i prije glasovanja da zastupnici ove stranke neće podržati predloženi tekst zakona zbog niza manjkavosti, prenosi fena.

Prema njegovom mišljenju niz je nesporazuma, budući da je prethodni zakon nametnut uredbom OHR-a 2002. godine, te da se takav zakon ne može mijenjati bez suglasnosti najvišeg pravnog tijela u BiH, ali i da se ne slaže s ministrom Budumlićem da će zakon donijeti depolitizaciju jer će od sada policija biti odgovorna ministru.

- Zakon bi trebalo dodatno doraditi i kao kvalitetniji doći pred zastupnike, jer ovako predložen zakon SDA neće podržati, rekao je u izjavi novinarima Konaković, dodajući da je trebalo otvoriti razgovore sa sindikatom policije, te sačekati odgovor Venecijanske komisije, stručnog tijela Europske komisije koje daje mišljenja o pravnoj legislativi.

Na sjednici županijske Skupštine obratio se i županijski policijski komesar Vahid Ćosić koji je istaknuo da zakon predstavlja izravan utjecaj politke te da predloženi tekst zakona nije načinjen u suradnji s Upravom policje i Sindikatom policije zbog čega nema podršku najvećeg dijela policijskih službenika u KS-u, a također bi se prihvaćanjem ovog zakona umanjili napori međunarodne zajednice koja se zalagala za depolitizaciju policije.

Na kraju se obratio i premijer KS-a Fikret Musić kazavši da je zakon već bio osuđen na ovakav stav Skupštine i prije nego se našao na dnevnom redu sjednice, a tome su, kako tvrdi, doprinijela raznorazna tumačenja. Po njemu dio odgovornosti snose i mediji.
Za ovako predložen zakon glasovalo je 12 zastupnika iz SDP, Naše stranke i Narodne stranke Radom za boljitak, pet zastupnika (SBiH i SDU) glasovali su protiv, dok je 13 zastupnika iz Saveza za bolju budućnost BiH i SDA bilo suzdržano, objavila je Fena.