Od županijskih MUP-ova, FUP traži inventuru policije i točnu količinu oružja

MUP HNŽ, pu mostar, fup, mup

Naime, nakon što je objavljeno kako MUP Republike Srpske nabavlja novo oružje, u županijska ministarstva unutarnjih poslova u Federaciji BiH stigao je dopis od ravnatelja Federalne uprave policije Dragana Lukača.

Kako javlja Večernji list, u dopisu se traži da mu policijski ravnatelji dostave sve informacije o oružju kojim raspolažu županijski MUP-ovi (kratke cijevi, duge cijevi, druge vrste oružja), broju policajaca, broju kadeta na školovanju, vozilima, količini zaštitnih sredstava...

''Tražeći spomenute podatke, ravnatelj FUP-a Lukač ne poziva se ni na kakav zakon ni sporazum te navodi kako su mu spomenuti podaci potrebni zbog planiranja srednjoročnoga rada, razvoja i funkcioniranja policijske strukture u FBiH. Također na dopisu koji je stigao u jedan županijski MUP ne stoji kome se on šalje. Umjesto naziva, primjerice, MUP-a SBŽ-a, HBŽ-a, HNŽ-a..., na zaglavlju je napisano "MUP Kantona - svima od 1 do 10, uprava policije, n/p policijski komesar"... '', tvrdi Večernji list.

Podsjećamo, veliku je medijsku i političku prašinu podigla vijest da će MUP Republike Srpske nabaviti 2.500 pušaka. No, nakon prepucavanja oko nabavke oružja u vrijednosti od oko 930 tisuća dolara, objavljeno je i kako Kanton Sarajevo nabavlja oružje za skoro isti iznos novca, pa se u javnosti pojavilo novo pitanje zašto je s jedne strane oružje sporno a s druge nije.