Od Ustavnog suda F BiH još nije zatražena smjena Živka Budimira

Živko Budimir, Politika, Živko Budimir, Valentin Inzko, Živko Budimir, Živko Budimir, Živko Budimir, HŠK Zrinjski, Ultras, Ultrasi, Živko Budimir, Hrvati u BIH, Posavina, Živko Budimir, platformaši, dijaspora, Živko Budimir, Zukan Helez, Živko Budimir, parlament, ostavka, Živko Budimir, legimitet, BIH, ustavni sud, Živko Budimir, smjena, Živko Budimir, govor, Marinko Čavara, Živko Budimir, Živko Budimir, Marinko Čavara, SDA BIH, Živko Budimir, SBB BIH, Živko Budimir, poštenje, Živko Budimir, suđenje, Živko Budimir, Ante Krajina, Zukan Helez, Živko Budimir, Željko Komšić političar, BIH, izbori, Živko Budimir, BIH, Treći entitet
Ovo je za Oslobođenje potvrđeno u Ustavnom sudu FBiH i u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Radoje Vidović, predsjedavajući Doma naroda, prije nekoliko dana je izjavio za Oslobođenje da se ovaj zahtjev za Sud priprema, da pravnici pišu razloge za traženje Budimirove smjene i da će, najvjerojatnije, biti predan do petka. No, prema riječima Izmira Hadžiavdića, tajnika Doma naroda Parlamenta FBiH, predsjedavajući Vidović je otišao na godišnji odmor, a zahtjev nije predan na Sud, piše Oslobođenje.

- Službenim putem, posredstvom protokola Parlamenta Federacije BiH, Ustavnom sudu FBiH dosad nije upućen takav zahtjev, kazao je Hadžiavdić.

U Ustavnom sudu FBiH potvrdili su da u posljednje vrijeme nije došao takav zahtjev iz Doma naroda.

Dom naroda je na nastavku izvanredne sjednice 24. srpnja donio odluku o podnošenju zahtjeva za Budimirovu smjenu. No, donošenje te odluke dovelo je do zbunjenosti javnosti, jer je donesena sa 36 glasova, iako je dotad konstantno isticano da se ovakva odluka treba donijeti s dvotrećinskom većinom glasova federalnih delegata, što iznosi 39. Nova parlamentarna većina odluku je donijela pozvavši se na član 110. Poslovnika o radu Doma naroda Parlamenta FBiH, koji kaže da se odluke donose prostom većinom, a ne na osnovu člana 122. Poslovnika, po kojem je odluka ranije i bila napisana prije usvajanja i koji propisuje da za pokretanje smjene predsjednika ili dopredsjednika FBiH pred Ustavnim sudom FBiH treba imati dvije trećine glasova delegata Doma naroda. Interesantno je da se izmjena člana na osnovu kojeg se donosila ova odluka dogodila tijekom same sjednice.

No, i pored upitnosti potrebnog broja glasova delegata za donošenje ovakve odluke, još postoje i dva suprotna tumačenja Ustava i Zakona o postupku pred Ustavnim sudom FBiH o tome da li zahtjev za smjenu predsjednika i potpredsjednika FBiH podnosi samo jedan ili oba doma Parlamenta FBiH. Podsjetimo, da se uz ostale smjene kadrova iz SDA, HSP-a i NS Radom za boljitak, na smjeni Živka Budimira insistira od početka rekonstrukcije federalne vlasti, točnije od formiranja nove parlamentarne većine u Federaciji BiH, koju sada čine SDPBiH, SBB, HDZBiH i HDZ 1990. Kao službeni razlog za donošenje odluke o pokretanju Budimirove smjene, koju je zatražio Klub Hrvata, navedena je "sadašnja politička situacija, to da Budimira ne podržava većina Hrvata iz Kluba, kao i činjenica da u FBiH sad postoji nova parlamentarna većina". Hoće li se u zahtjev dodati još neki razlog, zasad se ne zna.

Ustavni sud FBiH za kraj kolovoza je najavio dvije javne rasprave na osnovu ranije dobivenih zahtjeva za rješavanje sporova nastalih u FBiH zbog rekonstrukcije vlasti.