Od svake plaće za Vladu FBiH ide 16 KM

Novac, Udruga potrošača Svjetlost, mirovine, novci, marka, konvertabilna marka, banka, nelikvidnost, Novac, porezni obveznici, ministri, Novac, Mostar, Lijanovići, kupovina glasova, mirovine, isplata, Federacija BIH, porez, dužnici, BIH, mirovine, plaće, mirovine, BIH, umirovljenici, proračun, Novac, Federacija BIH, mirovine, blagdan, Nova godina, plaće, Federacija BIH, Novac, trošenje, novci, Tomislavgrad, zaplijena novca, mirovine, siječanj, BIH, plaća, prosjek, BIH, poskupljenje, mirovine, travanj, FBIH, siromaštvo, prehrana, mirovine, vojne mirovine, polaštene mirovine, umirovljenik, umirovljenici, mirovine, isplata, svibanj, PIO/MIO, MIO/PIO, mirovine, umirovljenici, poplave, mirovine, FBIH, lipanj, plaće, bogati, Novac, mirovine, FBIH, isplata, Livno, pljačka, Novac, plaće, bijeli kruh, Zastupnici, plata, BIH, plaća, BIH, Federacija BIH, mirovine, MIO/PIO, umirovljenici, prijetnje, prosvjedi, plaća, Zakon o plaćama, isplata plaća, plaćanje, prosječna plaća, zbog neisplate plaća, m

U konačnici, od vaše bruto plaće, pojedini iznosi otišli su na još deset računa, a vama je ostala neto plaća.

Nameti na plaću

Koliko novca i na koju stavku? Najprije to ovisi i o tome gdje živite. Općenito, oni koji žive u Federaciji BiH imaju veće namete na plaću od građana u RS-u. Tako, poslodavac koji radniku Federacije isplati 829 KM, koliko iznosi prosječna plaća, na ime dažbina mora uplatiti još 601 KM na razne fondove i račune, što je dodatak na neto plaću od 72,50 posto. Na isto toliku plaću u Republici Srpskoj izdvaja se 546 KM, dakle 65,86 posto na neto plaću. Dakle, radnik dobiva 829 KM, a poslodavca u FBiH to radno mjesto košta 1430 KM, a u RS-u 1375 maraka. Tako, poslodavac u RS-u zasad izdvaja manje 55 KM za prosječnu plaću svakog radnika, piše Večernji list.

Na osnovi podataka Fondacije Centra za zastupanje građanskih interesa (CPI) iz Sarajeva, a koja je pokrenula aplikaciju "porezni kalkulator", donosimo vam na koje sve stavke ide teško zarađen novac radnika i u kojem iznosu. Pored mirovina i zdravstva, za koje je i normalno da ide najviše novca u oba entiteta, da se uočiti da je u RS-u treća stavka po veličini financiranje Vlade, dok je u Federaciji na trećem mjestu obrazovanje. Iako iz stavke o izdvajanju za obrazovanje bi se dalo zaključiti da prosvjetari u Federaciji zarađuju daleko više, plaće i standard ove kategorije u FBiH to demantiraju. Gdje ide novac za obrazovanje? Upućeni tvrde kako je obrazovni sustav u Federaciji daleko neracionalniji. Iznimno loš odnos, vrijedi za oba entiteta, je kultura, ali i zaštita okoliša. Tako u FBiH radnik na kulturu mjesečno u prosjeku izdvoji deset feninga, a za okoliš nijedan fening. U RS-u se za ove dvije stavke izdvoji skoro jedna marka, točnije 87 feninga.
Više novca za Vladu

Uspoređujući uplaćene iznose da se primijetiti kako u RS-u više cijene svoju vladu. Zapravo, za rad Vlade izdvajaju 3,5 puta više novca od građana u FBiH. Za kulturu i religiju u RS-u daju peterostruko više. A tek za razvoj gospodarstva izdvajaju čak 16 puta više od kolega u FBiH. Za razliku od njih, u FBiH više izdvajaju za školstvo, i to dvostruko više. I ulice u Federaciji morale bi biti bolje nego u Republici Srpskoj jer se na tu stavku uplaćuje devet puta više. Izdvajaju više i za sigurnost, zdravstvo i mirovine.