Od rezultata u BiH će ovisiti položaj Hrvata u budućnosti

Iako je do popisa stanovništva ostalo još nekih mjesec i pol dana, već su se pojavile kalkulacije i bojazan da bi Hrvati mogli biti najveći demografski gubitnici i da će im se broj prepoloviti u odnosu prema 1991., kad su činili 17 posto stanovništva BiH, piše Večernji list.

Stoga je njihovo sudjelovanje u popisu veoma važno. Posebice se apelira na veliki broj izbjeglica - Hrvata da se prijave i time ovjere svoju prisutnost u BiH. Nedavno je o ovom procesu raspravljano i na BK biskupa BiH. Tom prilikom, biskupi su istakli da se radi o vrlo važnom događaju koji će svojim statističkim podacima, a posebno onim demografskim, ne samo ponuditi informacije o sadašnjem stanju u BiH. Ti bi, kako su rekli, rezultati mogli uvjetovati budućnost društva BiH u cjelini, a time i hrvatskog naroda i Katoličke crkve u BiH.

Popis je zakonska obveza

Moralna je obveza svakog katolika javno očitavati svoju vjersku pripadnost i uvijek se izjasniti katolikom, poručili su biskupi. Sve ostalo je na Hrvatima, i na njihovoj svijesti i savjesti, kao i dobroj informiranosti vezano uz popis. U tom kontekstu, Agencija za statistiku BiH, za početak rujna najavila je opsežniju kampanju o popisu, što bi trebalo doprinijeti boljoj informiranosti. S druge strane, važno je spomenuti i činjenicu prema kojoj je sudjelovanje u popisu 2013. obvezno, što je naznačeno i u Zakonu o popisu stanovništva. Kako je Agencija za statistiku već sad zatrpana pitanjima iz inozemstva, o tome trebaju li građani, što važi i za Hrvate koji žive u inozemstvu, putovati kućama da bi se na licu mjesta popisali. Iz Agencije pak tvrde da to nije potrebno. No, prema nekim informacijama, mnogi građani koji žive izvan BiH doputovat će u vrijeme popisa kako bi se popisali na licu mjesta. Popis građana BiH koji žive u inozemstvu i odsutni su više od 12 mjeseci obavit će se na posebnom obrascu za inozemstvo koji će biti objavljen na web-stranici Agencije za statistiku BiH, početkom rujna.

Inozemstvo i popis

To znači da građani BiH koji žive u inozemstvu trebaju popuniti obrazac i dostaviti ga poštom s povratnicom na adresu Agencije najkasnije do 15. listopada 2013. godine Spomenuti obrazac, kako je navedeno iz Agencije, sadržavat će sljedeća pitanja; ime i prezime, jedinstveni matični broj, općina prebivališta, nacionalnost, vjeroispovijest, materinski jezik, država u kojoj se nalazi, razlog i dužina boravka u drugoj državi.