Od 23 promaknuta policajca, čak 22 su Bošnjaci i samo jedan Hrvat

policija

Protuzakonito činovanje

- Prema našim saznanjima, prilikom činovanja članovi komisije nisu se držali važećih propisa niti je vođeno računa o proporcionalnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda. Od 23 inspektora koji su promaknuti u viši čin, 22 su iz reda bošnjačkog naroda, a jedan je Hrvat, te je ista diskriminirajuća i ponižavajuća za druga dva naroda.

Stoga, tražim da ovu listu preispitate i poništite te da se novi natječaj proveden nakon imenovanja novog zapovjednika policije za kojeg je već raspisan natječaj, a sukladno važećem zakonu - stoji u dopisu koji je poslao izaslanik Tadić.

Inače, položaj Hrvata i stanje sigurnosti u ZDŽ-u postaje sve složenije i zabrinjavajuće. Trenutačno u MUP-u ZDŽ-a na svim ključnim mjestima su Bošnjaci. Od ministra policije, zapovjednika, načelnika svih odjela, uniformirane policije, unutarnje kontrole, specijalne policije, svi su iz reda Bošnjaka.

- Upražnjeno je mjesto načelnika kriminalistike za koje se već unaprijed zna da se čuva za aktualnog zapovjednika Fahrudina Bećirevića kojem ovih dana ističe mandat. Ako ovome dodamo šest policijskih uprava, a u pet su Bošnjaci na čelu i 14 policijskih postaja na čijem čelu je 13 Bošnjaka, znači da od ukupno 26 najviših dužnosti u MUP-u Bošnjaci imaju 24 pozicije - rekli su nam naši sugovornici.

Prije nekoliko dana objavljena je lista novounaprijeđenih policijskih službenika i tada je izašla informacija kako su od 23 promaknuta službenika, 22 Bošnjaka.

Poražavajući podaci

- Sličan odnos je kod činovanja 37 policajaca. Na taj način Hrvatima se onemogućuje napredovanje u službi i imenovanje na visoke dužnosti i doslovce ih tjeraju iz policije.

Ovi pritisci i diskriminacija Hrvata traju sve vrijeme, a pogotovo od prije nekoliko godina kada je ugašena Policijska uprava Vareš i Usora i donesena odluka o gašenju PU Žepče koja je zaustavljena i vraćena zahvaljujući odluci OHR-a. Prije tri godine kod prijema 40 kriminalista primljeno je 37 Bošnjaka, a na sličan način je primljeno i 60 policajaca.

Trenutačno je u tijeku novi natječaj za prijem 50 policajaca i 10 kriminalista. Svi znamo kako će taj natječaj završiti - zaključili su naši sugovornici.

Izaslanik Tadić koji je institucije upozorio na ova događanja, ali i svi Hrvati ZDŽ-a, očekuju kako će nadležna tijela ovaj put reagirati, te kako se neće dopustiti da se zakon nastavi kršiti i zanemarivati.

Večernji list