Od 20.000 ilegalnih imigranata koji su stigli u BiH samo je 2,5% djece

ilegalni migranti , epidemija, ekonomski emigranti, emigranti, ilegalni migranti , ilegalni imigranti, imigranti, azilanti, ekonomski emigranti, ilegalni imigranti, imigranti, imigranti, emigranti, ekonomski emigranti, ilegalni imigranti, drama migranata i izbjeglica, priljev imigranata, ulazak migranata
Broj ilegalnih migranata koji su od početka godine ušli u Bosnu i Hercegovinu i tamo su registrirani prešao je 20 tisuća, a među njima je 500 djece od kojih je 60 bez roditeljske pratnje, potvrdila u utorak u Cazinu ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.

Ona je tijekom dana posjetila područje Unsko-sanske županije, na kojemu je trenutačno koncentriran najveći broj migranata, a cilj im je što prije prijeći u Hrvatsku i nastaviti put dalje ka zapadnoj Europi.

U nekadašnjem hotelu ‘Sedra' kod Cazina uspostavljen je centar za smještaj oko 400 migranata, a namijenjen je prije svega obiteljima s malom djecom i djeci bez pratnje.

Borovac navodi kako su poduzeti koraci da se svim migrantima osigura potreban smještaj, ali i zdravstvena zaštita i spriječi izbijanje zaraza ili epidemija bolesti poput trbušnog tifusa i hepatitisa.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice potvrdila je kako je za suočavanje s migrantskom krizom u BiH iz IPA fondova Europske unije do sada odobreno 8,2 milijuna eura, a tim novcem upravljaju partneri poput UNHCR-a i Međunarodne organizacije za migracije (IOM)

Vijeće ministara BiH pritom je na sebe preuzelo ulogu identificiranja budućih potreba migranata, a jedan od ciljeva je ravnomjerno raspodijeliti teret migrantske krize na sve dijelove zemlje.

‘Moja je poruka da migranti u Unsko-sanskoj županiji nisu samo problem te županije nego cijele države', kazala je Borovac dodajući kako je druga najopterećenija županija Sarajevska, u kojoj boravi oko tisuću migranata.

Na cijelom teritoriju BiH uspostavljeno je devet centara za smještaj migranata, a Borovac tvrdi kako u njima ima mjesta i za one koji već danima borave u blizini graničnog prijelaza Maljevac.

Iz županijske vlade u Bihaću u utorak su najavili kako će tih dvjestotinjak osoba, među kojima ima i žena i djece, do kraja dana ili najkasnije u srijedu biti prebačeni u neki od odgovarajućih centara za smještaj, čime bi se stvorili uvjeti za ponovno otvaranje graničnog prijelaza Maljevac.

Ilegalni migranti u BiH pristižu uglavnom iz Srbije i Crne Gore.