Od 1. siječnja dozvoljen uvoz vozila starijih od sedam godina

Ovo je definirano Odlukom o izmjeni i dopuni odluke o ograničenju uvoza putničkih automobila, teretnih vozila i automobilskih guma, koju je 28. prosinca 2010. godine donijelo Vijeće ministara BiH.

Uprava za indirektno oporezivanje će započeti sa primjenom pomenute Odluke 1. siječnja 2011. godine, a to konkretno znači da će se u carinskoj proceduri uvoza cestovnih motornih i priključnih vozila, prilikom podnošenja carinske deklaracije za carinjenje, zahtijevati i odgovarajuća isprava o ispunjenosti uslova homologacije vozila.

Bez pomenute odgovarajuće isprave, koju izdaje ovlašteno tijelo za homologaciju, neće se moći obaviti carinska procedura uvoza vozila u Bosnu i Hercegovinu.

Zato se posebno upozoravaju građani i uvoznici da se unaprijed dobro informiraju koja vozila ispunjavaju uvjete homologacije, jer će u protivnom vozilo koje ne ispuni tražene uslove morati vratiti u inozemstvo, navode iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Od početka 2011. godine na uvoz polovnih putničkih motornih vozila iz zemalja članica Europske unije u Bosnu i Hercegovinu plaćaju se sljedeće dažbine: carina 6% i PDV 17%.

rtvslon.ba