Očekuju se rješenja koja će poštovati jednakopravnost

Ivo Josipović
U Zagrebu su se jučer sastali predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH Dragan Čović.

Razgovori o BiH i RH

U dužem razgovoru dvojica čelnika razgovarali su o aktualnoj političkoj situaciji u BiH i u Republici Hrvatskoj s posebnim osvrtom na Hrvate u BiH. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović Josipovića je informirao o situaciji u BiH, te brojnim problemima koji se nastoje riješiti. Jedna od tema razgovora Josipovića i Čovića bilo je pitanje provedbe presude Europskog suda u slušaju ‘Sejdić i Finci'. Izražena su očekivanja da će rješenja u slučaju ‘Sejdić - Finci' biti takva da će se poštovati prava svih građana i jednakopravnost konstitutivnih naroda u BiH. Dio razgovora bio je posvećen i odnosima dvije susjedne zemlje BiH i Republike Hrvatske. Sugovornici su potvrdili podršku Republike Hrvatske europskim ambicijama BiH i nadaju se skorijem napretku BiH k putu u Europsku uniju. Kako doznajemo, Čović je predsjednika RH Ivu Josipovića izvijestio i o preliminarnim rezultatima popisa stanovništva koji su izneseni u javnosti. Čović je u razgovoru dan ranije s predsjednikom Sabora Republike Hrvatske Josipom Lekom iznio podatak da u BiH živi nešto više od 550 tisuća Hrvata, odnosno oko 15 posto od ukupnog broja stanovnika. Ocijenio je kako taj rezultat pokazuje da se broj Hrvata najviše smanjio u odnosu na druga dva konstitutivna naroda. "Hrvati su praktično nestali u Republici Srpskoj, a opstali su samo na područjima na kojima su bili politički organizirani", rekao je Čović. Josipović je u ranijim izjavama kazao kako će Hrvatska i dalje biti vitalno zainteresirana za položaj Hrvata u BiH, odnosno za njihov održiv opstanak u BiH, te ravnopravnost s druga dva konstitutivna naroda i svim građanima BiH.

Važnost podrške

- BiH je domovina i Hrvata koji su se u njoj rodili i u njoj žive i uvijek će imati našu podršku da unutar institucija svoje države traže rješenja i za vlastitu ravnopravnost i najfunkcionalnije modele koji će osigurati napredak države i svih njenih građana, rekao je Josipović nedavno za bh. medije.

Čović je u protekla dva dana razgovarao s najvišim dužnosnicima u RH. Podrška hrvatskih vlasti BiH, a posebice bh. Hrvatima je od velike važnosti.

Večernji list