Očekuju nas tropske noći i još više temperature

Rashlađivanje

Kako je za Dnevni list kazao Dženan Zulum, federalni klimatolog, ovako visoke temperature ipak nisu neuobičajne, posebno kada je riječ o području Hercegovine.

Tropske noći

- Ljeto je klimatološki započelo 1. lipnja i ovo je jedna sasvim normalna slika vremena. Trenutačno smo pod utjecajem jedne anticiklone koja je nakon dužeg vremena u našu zemlju donijela jedno stabilno i vrlo lijepo vrijeme. Temperature su malo veće od prosjeka, ali ništa neuobičajno za ovo doba godine, kazao je Zulum.

Napominje da su se u istom razdoblju 2006. godine temperature u Hercegovini penjale i iznad 40 stupnjeva, dok su u 2008. godini u lipnju bile i do 39 stupnjeva. Stabilno vrijeme se očekuje i u idućim danima, pogotovo za dane vikenda kada će se temperature popeti za još koji stupanj.

Nisu isključene ni tropske noći pogotovo na području Hercegovine, kada se temparatura noću neće spuštati ispod 20 stupnjeva.

Usporedimo li temparature u Hercegovini s onima u Bosni, može se zaključiti da ni Bosna ne zaostaje previše, pa se tako u pojedinim područjima temparature penju i do 35 stupnjeva.

Opasnost za zdravlje

Pored toga što ovakve vrućine loše utječu na ugodnost i raspoloženje, predstavljaju i opasnost za zdravlje, posebno male djece, starijih osoba te onih sa zdravstvenim poteškoćama. Kako doznajemo od Ivice Zovke, liječnika Hitne službe u Mostaru, samo jučer je zabilježeno pet hitnih intervencija koje su uzrokovane ovom vrućinom, a riječ je o osobama srednjih godina.

- Preporučujemo građanima da se, ukoliko nemaju velike potrebe, ne izlažu pretjeranom suncu, a ako već moraju poželjno je glavu zaštiti kapom ili šeširom. Također, jako je važno pridržavati se pravila zdrave prehrane, a to znači jesti dosta voća i povrća te unositi mnoge tekućine i pod svaku cijenu izbjegavati pretjerano masnu hranu, preporučio je dr. Zovko, piše Dnevni list.