Očekuje nas toplo ljeto s temperaturama iznad višegodišnjeg prosjeka

slano, more, željko majstorović, vrućine, paklene vrućine

... će temperature biti u granicama prosjeka, odnosno nešto malo ispod prosjeka ovisno od dijela BiH, a kada su u pitanju padaline biti će nešto više iznad višegodišnjeg prosjeka.

"Prva polovica ovog mjeseca bi trebala biti nestabilnija i s više padalina, a druga s manje padalina. U suštini u lipnju će biti promjenjivo vrijeme. Neće biti većeg zahlađenja, ali ni duljeg stabilnijeg razdoblja nego će uglavnom biti padavile u obliku lokalnih pljuskova", pojasnio je Majstorović.

Potvrdio je da neće biti većih padalina, ali će se smjenjivati sunčna i kišna razdoblja, tako da neće biti ni duže stabilizacije ni dužih razdoblja s padalinama.

Kada je u pitanju srpanj bit će to, tvrdi Majstorović, tipičan ljetni mjesec, ali s temperaturama iznad višegodišnjeg prosjeka te s padalinama koje će biti ispod višegodišnjeg prosjeka, a prognozira se da bi u pojedinim dijelovima BiH moglo biti i suše.

"Takva će se tendencija nastaviti i u prvoj polovici kolovoza te se prognozira da će ovo biti žarko i toplo ljeto s povremeno dosta vrućim razdobljima. Druga polovica kolovoza trebala bi biti bogatija padalinama, a što se tiče temperature bit će bliža prosjeku za ovaj mjesec", kazao je Majstorović.

Kazao je i da je svibanj bio u granicama i malo ispod prosjeka kada su u pitanju temperature, ali su padaline u svibnju u mnogim krajevima bile rekordne za 120 godina, odnosno bile su daleko iznad prosjeka.

FENA