Očekuje nas novo veliko zahlađenje: temperature i do -25

snijeg, zima
Klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Dženan Zulum kazao je kako će u idućim danima biti izrazito promjenjivo i nestabilno vrijeme sa snijegom u Bosni i kišom u Hercegovini.
- Od petka nas očekuju niže temperature, tako da će u Bosni biti od -7 do 2 stupnja, a u Hercegovini maksimalno do 6 stupnjeva, kaže Zulum.

Za vikend će u Bosni i Hercegovini biti stabilno vrijeme bez padavina. Međunarodne meteorološke postaje pak tvrde kako će ponovno 1. prosinca uslijediti još jedan veliki hladni val koji će u sve predjele, pa i one najniže, donijeti snijeg i niske temperature. Meteorološka web stranica Foreca navodi kako će snijeg u Bosni stati u noći sa srijede na četvrtak, a kako će se tek od 1. prosinca ponovno javiti oborine.

Temperature će biti, po ovom izvoru, izuzetno niske. I Norveški meteorološki institut, koji slovi za jedan od najboljih u svijetu, navodi kako će temperature u idućim danima pasti do -10 stupnjeva.

Ledena zima
Iako se domaći klimatolozi ne upuštaju u iznošenje dugoročnih prognoza, svjetske meteorološke postaje tvrde kako je pred nama jedna od najhladnijih zima u zadnjih 100 godina. Dominik Jung, njemački meteorolog koji je iznio ovu tvrdnju, kaže kako će zima biti izuzetno jaka.

Prosinac i siječanj će na Balkanu biti jako hladni, dok će veljača biti malo toplija. Jung kaže kako je moguće da dnevne temperature budu minus deset, a noću čak i minus 25. Uz dosta snijega, pa i mećave, naročito u siječnju.

Jak vjetar
Jučer je se po prvi put u ovoj godini zabijelilo u cijeloj državi. Iako je normalno da krajem studenoga imamo snijeg, Bosance i Hercegovce i ovoga puta su iznenadile snježne pahulje.

Snijeg je tako jučer bio top tema među Hercegovcima kojima ga je jak vjetar donio s obližnjih planina. Ono što je u hercegovačkim gradovima pravilo problem jest jak vjetar koji je obarao drveća i reklamne panoe, dok je u Bosni veći problem bila temperatura koja je u pojedinim dijelovima išla i do -5 stupnjeva.

Vanja Bjelica-Čabrilo | Dnevni list