Obustavljena istraga protiv 11 selefija uhićenih u akciji 'Rez'

uhicenje selefije
Još jedan fijasko Tužiteljstva BiH. Državni tužitelj Dubravko Čampara donio je 20. prosinca ove godine Naredbu o obustavi istrage protiv jedanaest pripadnika selefijskog pokreta koji su prošle godine uhićeni u okviru akcije „Rez", piše „Žurnal".

Naredba o obustavi istrage donesena je zbog nedostatka dokaza da su osumnjičeni počinili kazneno djelo terorizma. Sve mjere zabrane su ukinute, a osam uhićenih selefija, koji su proveli po 30 dana u pritvoru moći će tužiti BiH za nadoknadu štete.

Procesuiranje paradžemata

Podsjećamo, po nalogu Tužiteljstva BiH, pripadnici Federalne uprave policije, 22. prosinca prošle godine proveli su na području Sarajeva akciju kodnog naziva Rez. Tada su uhićeni Admir Ahmetović, Kemal Murić, Elvir Muratović, Adis Kešan, Edin Tabaković, Elvir Mušić, Semir Salković, Bilal Dervišević, Nermin Ćuprija, Zulfo Alajbegović i Darko Peco. Svi su bili osumnjičeni da su počinili kazneno djelo terorizma, jer su, prema tadašnjim policijskim saznanjima, pripremali teroristički napad u Sarajevu tijekom novogodišnjih praznika.

Tužiteljstvo i policija su tada priopćili da su kod osumnjičenih pronađene zastave ISIL-a, te da su svi djelovali u okviru tzv paradžemata u sarajevskom naselju Briješće. Iako je već tada zakonski bilo sporno procesuiranje takozvanog „paradžemata", Tužiteljstvo BiH je za osmoricu uhićenih predložilo jednomjesečni pritvor, što je Sud BiH i prihvatio. Mjesec kasnije, svi osumnjičeni su pušteni na slobodu uz mjere zabrane kretnja.

„Istraga je pri kraju, uskoro se može očekivati podizanja optužnice u ovom predmetu", žurno je 20. siječnja ove godine medijima priopćio glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić.

Jedanaest mjeseci nakon Grubešićeve žurne najave optužnice, Tužiteljstvo BiH obavještava Sud BiH - istraga u predmetu „Rez" je obustavljena. Svi uhićeni mogu se slobodno kretati, jer više ne postoje nikakve zakonske prepreke za to.

Hamza & Edin

Među osobama protiv kojih je obustavljena istraga je Elvir Muratović zvani Hamza koji je do sada uhićen tri puta. Prvo je uhićen 2012 .godine zbog pisanja prijetećih poruka na portalima. Optužnica nikad nije podignuta. Potom je 2014.godine uhićen u okviru akcije Damask zajedno sa Bilalom Bosnićem, da bi, na kraju, bio uhićen i u akciji Rez. Tužiteljstvo BiH, međutim, nijedan proces protiv njega nije dovelo do kraja.

I Edin Tabaković često je bio meta Tužiteljstva BiH. U veljači 2015. godine uhićen je zbog sumnje da je organizirao odlazak bh državljana u Siriju. Deset mjeseci kasnije uhićen je u okviru akcije Rez. Nijedan od dva navedena procesa protiv njega nije okončan, a Tabaković se danas može slobodno kretati, kao i svi ostali koje je su uhitili pripadnici Federalne uprave policije nalogu Tužiteljstva BiH.