VIDEO  Obuka vehabijsko-selefijskog pokreta: Dragan Mektić ne zna za obuku dječaka

obuka

... islamsko podučavanje i vojnu obuku djece, piše Srna.

"Nisam upoznat o aktivnostima te organizacije, niti sam vidio spornu snimku `Askera` na YouTubeu.

Nemam informacija o tome u ovom momentu, tako da ne mogu dati neke posebne komentare", rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.

Kaže kako je nemoguće sakriti takvu pojavu ukoliko postoji, najavivši da će nadležni organi ispitati sve činjenice, kao i tko stoji iza svega toga i izlazi li to iz zakonskih okvira. Mektić je ponovio kako je protiv bilo kakvih vrsta nerazumnih, ekstremnih i nacionalističkih poruka i aktivnosti.

Ističe da je zloupotreba djece u bilo koje nelegalne svrhe strogo zabranjena i da mora biti adekvatno sankcionirana. Naime, krajem siječnja na YouTube kanalu objavljena je snimka u kojem vehabijska organizacija "Asker" vrši islamsko podučavanje i vojnu obuku djece uzrasta od devet do 17 godina.

Na snimci vehabije dječacima daju pouke iz islama, te ih izvode na otvoren prostor gdje imaju vježbe identične vojničkim pripremama, piše Dnevnik.ba. Dječake glasno pitaju: "Ko smo mi?" Nakon čega dječaci u glas odgovaraju: "Askeri", što na turskom jeziku znači vojnici.

Prema dostupnim informacijama, "Asker" ima sjedište u Sarajevu, a u toj organizaciji se okupljaju pripadnici vehabijsko-selefijskog pokreta.