Obrana generala Praljka uvjerena u neodrživost presude protiv hrvatske 'šestorke'

Slobodan Praljak, HAG, Haški Tribunal, haški sud, general HVO, Slobodan Praljak, Hrvatska, Slobodan Praljak, istina, Slobodan Praljak, haški sud, presuda, Slobodan Praljak, BIH, HVO, Slobodan Praljak, HVO, Marijan Knezović, Slobodan Praljak, Slobodan Praljak, Haag, Međunarodni sud pravde u Den Haagu (ICJ), hrvatska šestorka u haagu, HRS, Slobodan Praljak, Slobodan Praljak, Proces u Haagu, hrvatska šestorka u haagu, presuda Međunarodnog suda pravde u Haagu
...prvostupanjsku presudu, uvjerena je da će pravni argumenti uvjeriti žalbene suce u neodrživost te presude, kazala je u četvrtak Praljkova odvjetnica Nika Pinter.

"Unatoč ograničenju da žalba smije imati do 50.000 riječi, uvjerena sam da će žalbeno vijeće prihvatiti pravne argumente obrane i da će to dovesti do izmjene prvostupanjske presude", kazala je za Hinu Pinter i dodala da o sadržaju argumentacije ne može govoriti sve do objavljivanja javne verzije žalbe.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u srijedu je objavio kako su tužiteljstvo i svih šest obrana podnijeli 12. siječnja žalbe na prvostupanjsku presudu te da je njihov sadržaj tajan.

"Ono što mogu reći je da smo od najavljenih 58 osnova žalbe, zbog ograničenja u broju riječi, obrazložili 43", rekla je Pinter i ocijenila da su stavke tako pravno argumentirane da će očekuje da će žalbeno vijeće Praljkovu žalbu usvojiti.

I žalbe drugih obrana dobro su pravno argumentirane, kaže Pinter.

Sada teče novi rok i do 7. svibnja strane u postupku trebaju podnijeti odgovore na žalbe, kaže odvjetnica Pinter.

To znači da tužitelj odgovara na svih šest žalbi braniteljskih timova bosanskohercegovačkih Hrvata, a obrane odgovaraju na žalbu tužitelja i ostalih pet obrana, ako ocijene da je odgovor na žalbu potreban.

Obrane su nakon objavljivanja nepravomoćne presude najavile žalbe i pri tom navele žalbene osnove. Obrane su tada napisale kako će se žaliti na pogrešnu primjenu prava i pogrešno utvrđeno činjenično stanje u odnosu na postojanje udruženog zločinačkog pothvata, zajedničkog zločinačkog plana, međunarodnog sukoba i pojedinačnih utvrđenja suda o doprinosima okrivljenika u realizaciji udruženog zločinačkog pothvata.

Bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je u svibnju 2013. osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima tijekom rata u BiH osmišljenih u okviru udruženog zločinačkog pothvata.

Tužiteljstvo je u svojoj žalbi s koje je djelomično skinuta oznaka tajnosti zatražilo da poveća kazne četvorici bivših čelnika Herceg-Bosne Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku i Milivoju Petkoviću na 40 godina zatvora, objavio je u srijedu ICTY.

Pravomoćna presuda u ovom predmetu, prema planu rada ICTY-ja očekuje se tek u lipnju 2017.